След увеличението на учителските заплати преподаватели сигнализират, че не са получили ръста в парите.

Зоя Бояджиева, която е преподавател повече от 10 години, няма да получи увеличение на заплатата.

Причината - през лятото сменя работното си място от детска градина в училище, съответно има прекратяване на трудовия договор.

„И се оказа, че за предното работно място, от януари до юни нямам право на увеличение, защото по времето на подписване на анекса не съм била в трудови правоотношения“, каза Бояджиева.

Така въпреки, че е работила от началото на годината няма да получи разликата за изработеното.

Зоя не е единствена. Най-засегнати са младите преподаватели, тези по заместване и пенсионираните през първата половина на годината, казват учителите пред БТВ.

Хариет Андреева е пенсионер от юни насам. „Сметката, това са заплатите за 6 месеца, при положение, че ще се увеличат с 15% ще бъде повече. Тези 6 месеца за мен лично влизат и в обезщетението в края на кариерата ми. И за пенсията е по-ниска“, каза тя.

От Образователното министерство обясниха, че гласуваното вече увеличение може да бъде изплатено само на служители с действащи трудови договори.

„Не съществува правна възможност за лицата с прекратени трудови правоотношения до момента на определяне и договаряне на новите работни заплати да получат разликата от увеличението на индивидуалните работни заплати за минал период от време“, казаха от МОН.

Според адвокати съществува законова празнота, която позволява на работодателите да не изплатят увеличението на засегнатите.

„За мен лично има риск при формулиране на съдебна претенция от тези хора тя да бъде парирана, което от друга страна би издало някаква недобросъвестност от страна на работодателите, защото това е част от колективно договаряне на браншово равнище, в което те са участвали“, посочи адвокатът по трудово право Ангел Бузалов.

Ощетените призоват министерството да преосмисли ситуацията. В противен случай ще потърсят правата си в съда.