Електрическите тротинетки все повече навлизат у нас. Ползват се както от големи, така и от деца. Тук обаче се появява и въпросът – къде им е мястото?

Дали трябва да се движат само по велоалеите или както е в момента, и сред колите по пътищата. Кадри на младежи, движещи се по Околовръстното на София отново разпалиха дискусия по темата. Според авторът на видеото, те са се движели с приблизително 60 км/ч.

„Ето едни и от мен. Околовръстното, нямаше как да тръгна да вадя телефона, а GPS модулът ми го изпекоха жегите миналата година, та на доверие с ~60 се движеха,“ пише той.

Повечето от шофьорите са на мнение, че те нямат място по улиците. Според тях излагат себе си и водачите на автомобили на риск. А последиците за стоящ човек, прав върху две колела, могат да бъдат много сериозни при инцидент.

„Сега ще почнат да си лепят по колите и „пази тротинеткаджията“, коментира мъж, който явно иска да напомни, че мотористите вече са фактор, с който шофьорите трябва да се съобразяват.

Текст от 2020 година гласи:

„Парламентът гласува ограничения в скоростта за водачите на електрически тротинетки. Те няма да могат да развиват повече от 25 км/ч.

На водачите се забранява да превозват други лица, както и да управляват машините без да държат кормилото с ръце, решиха още депутатите с промени в Закона за автомобилните превози.

Момиче с тротинетка минава шофьори като конуси, кара с 80 км/ч ВИДЕО

Няма да бъде позволено движението по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/ч. Това ограничение обаче няма да се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Тротинетките няма да могат да се движат в зони, забранени за велосипеди, както и по пътни ленти или платна, предназначени само за обществен транспорт.

В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачите трябва да имат светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото и да управляват тротинетките с включени светлини. Длъжни са да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

В случай, че водачът е до 18 години, трябва да ползва каска.“

Младежи се движат с е-тротинетка по улиците. Там ли им е мястото?

Мъж вози дете на е-тротинетка из улиците. Той с каска, а момченцето не! СНИМКИ

Тийнейджър е с опасност за живота, падна от електрическа тротинетка

Мъж с е-тротинетка пропадна в дупка на тротоар в Пловдив. Пострада сериозно, а хората - безучастни

Деца самоубийци - шпорят с тротинетки по оживен път във Варна СНИМКИ

Видео: Иван Иванов, Facebook