9-годишният Виктор от Велико Търново е сред първите 10 деца в България, които във вторник получиха първа доза от педиатричната COVID ваксина. Третокласникът е доведен до имунизационния кабинет в областната болница от майка си д-р Мария Декова.

Лекарката има две специалности - епидемиология и неврология.

Д-р Декова казва, че изобщо не било трудно да вземе решение да ваксинира детето си. Дори “грабнали възможността Виктор да бъде сред първите с ваксина почти спонтанно”.

И макар детето да има склонност към алергични реакции, не е правила предварителен курс от антиалергични препарати и антипиретици преди имунизацията.

Ден след убождането казва, че малкият Виктор е добре, няма усложнения. Чувства само болка от локалната реакция.

Д-р Декова се имунизирала още при първата пратка ваксини в България. Вече има и бустерна доза и чака зеления сертификат, за да има възможност да пътува свободно в чужбина, макар засега да няма време за пътешествия.

“Аз отглеждам сама Виктор и работя на няколко места. Безпокоя се, защото го “влача” на работа.

На Коледа съм дежурна и с него ще посрещнем празника в неврологията на болницата в Горна Оряховица. Не е много хубаво, искаме и ние да си приготвим постните гозби, да си прикадим и да си разчупим питката вкъщи, обаче, уви, ще бъде с мен на работа, макар че започна да става самостоятелен и не иска да идва. Не знам дали го притеснява ковидът или не, но съм решила, че трябва да го предпазя”, казва д-р Декова. Решила да не отлага, макар момчето да изпитва ужас от инжекции.

“Когато боледува от нещо Виктор, преди да вдигне температура, започва с гадене и повръщане. Децата бързо се обезводняват, а като не можеш да подадеш лекарство през устата, трябва да влезе в болница. Като малък само инжекционно съм го лекувала. Страхува се от инжекции, но тук игличката е много мъничка, тя е като за инсулин и децата почти не усещат убождането. Може би вкарването на серума е малко по-болезнено”, разказва майката.

Нито тя, нито синът ѝ са преболедували коронавирусна инфекция.

“Работя с ковидно болни. Всеки път, като отивам в Спешна помощ, не знам какви са болните. Освен това даваме консултации в ковид отделенията. Затова слагахме предпазни средства всякакви.

Не се заразих, макар другите двама лекари да се разболяха, но не го хванаха от работното място”, уверява д-р Декова.

Казва, че ковид не е обикновена инфекция като грипа, защото уврежда най-вече съдовете и после нервите. Затова болните правят постковидни синдроми с тромбози от всякакъв характер, пише 24 часа.

“Много завишена е смъртността 1 г. след преболедуване от ковид.

При нас постъпват най-често с инсулти. В момента имаме две успешни тромболизи на пациенти, изкарали исхемичен инсулт. Единият болен е лекуван с дихателна инфекция, недоказана ковид съвсем скоро, а другата пациентка с вътремозъчен кръвоизлив е карала ковид само преди 1 месец”, обяснява рисковете лекарката.

Тя няма никакви страхове за ваксинацията на сина си, защото следи, че изпитвания за педиатрична доза вървят отдавна. “Израел първи я приложиха. Проблемът е да се установи колко минимално трябва да бъде количеството, за да има протективен ефект и да няма странични действия върху децата”, казва специалистката.

Д-р Декова си спомня как и преди в работата си като епидемиолог срещнала много висока съпротива срещу всякакъв вид ваксини сред малцинствените групи. Не давали да се имунизират децата им, защото щели да ги направят стерилни. “Специално искам да кажа, че колкото са по-нови ваксините, те са с все по-малко странични действия. Качествата, които им се приписват от хейтъри, са абсолютно неверни”, убедена е лекарката.

По-страшното според нея е, че такива предразсъдъци тя чула и от педагози в училището на сина си. “Това са хората, които възпитават нашите деца и налага и върху тях това мнение. Те самите не са убедени, че трябва да се имунизират и подклаждат недоверието, четат информация от разни тролове.

Личните лекари и медиите трябва да правят по-добра пропаганда за имунизация. Не може постоянно да влизаме от вълна във вълна, да затварят училища, бизнеси, да страда цялата икономика. Големите медицински открития на XIX и XX век са антибиотиците и ваксините, те са спасили живота на милиарди хора”, казва д-р Декова.

С новата вълна от омикрон, заляла Европа въпреки високия процент ваксинирани, дори нейният брат не иска да се говори за ваксини и не може да го убеди в обратното.

Вирусът няма да изчезне. Целта е да предотвратим смъртните случаи.

Които преболедуват, ще си изработят имунитет, ще се върнат на работното си място и сред близките си. Но не се знае дали така ще се развият нещата за всички. Жалко е хора да загубят живота си от заболяване, за което имаме спасителното оръжие, просто трябва да го използваме. Ние трябва да помислим преди всичко за живота си и за живота на нашите близки”, категорична е лекарката.

Тя съветва родителите, които се колебаят дали да ваксинират децата си, да не четат “глупости в интернет”, а да се информират от медицински източници.

Твърди категорично, че няма притеснения за ваксинирания си 9-годишен син. “Бих имала страх, ако той прекара коронавирусната инфекция, защото и при децата се случва да преболедуват тежко ковид и да получат мултиорганни увреждания. Нека да се ваксинират. Това, че ще ги заболи ръчичката и ще им е дискомфортно ден-два, е много по-безобидно, отколкото да се разболеят”, завършва лекарката.