Стотици пловдивчани и руски граждани се качиха днес на върха на хълм Бунарджика, за да положат венци и цветя на паметника на Альоша по повод 79-ата годишнина от победата над хитлерофашистка Германия. Сред тях беше и 102-годишният ветеран от войната Марин Узунов, който всички посрещнаха с аплодисменти, пише TrafficNews.bg.

Едва 22-годишен, той участва в боевете при обсадата на Марибор и стига до унгарския град Надканижа, където се е бил с германците като артилерист. Това става от септември 1944 до май 1945 година, когато ветеранът участва във Втората световна война като командир на взвод зенитна артилерия.

Десетки руски знамена, портрети от Безсмъртния полк, георгиевски лентички,портрети на Путин и Сталин се виждаха на Бунарджика, а по традиция по-рано днес бе отслужена Панихида и полагане на венци и цветя на гробовете на руските войни в Централния траурен парк.

В церемониите взеха участие  руския посланик Елеонора Митрофанова , организации и граждани от Пловдив и региона, почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, Любозар Фратев, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, дипломатически представителства, организации и граждани.

 Част от програмата бяха вокална формация "Грамофон", както и организиран транспорт от подножието до върха на хълм Бунарджика с начален час 12:00 часа, като нуждаещите се от превоз бяха качени до паметника на няколко курса.

Честването на Деня на победата всяка година събира в Пловдив много хора от цялата страна. Хората изразяват своята признателност към загиналите за освобождаването на Европа от фашизма.

„Днес сме се събрали тук, при прочутия паметник на Альоша, който символизира победата на доброто над злото. Спомняме си за съветските войни- освободители, за войниците от Българската освободителна армия, за всички хора на добрата воля, осигурили победата в онази кръвопролитна война. Изминаха 79 години- оттогава се смениха няколко поколения, но споменът за събитията от Великата отечествена война остава все толкова пронизващ и жив.

 

Няма друг ден в историята на страната ни, когато връзката с времената, ценността на живота и любовта към родината да се усещат толкова силно. Трудно е дори да си представим колко чудовищен щеше да е светът под управлението на „кафявата чума”, но силата, смелостта и издръжливостта на съветския народ се оказаха по-силни от амбициите на Хитлер и помагачите му”, заяви Елеонора Митрофанова.

25-годишният Атанас Атанасов сподели, че днес е тук, за да чества героичния подвиг на неговия прадядо.

 „Тук съм, защото честваме Деня на победата против фашизма, в който са участвали и българи и моя прадядо Стоян Атанасов, родом от Белозем, е бил един от тях. Той се е сражавал с генерал Владимир Стойчев против фашистите в Унгария и аз съм тук днес да чествам неговия героичен подвиг. Дядо ми е имал и партизанско движение, помагал е с оръжия и са се бранили срещу тогавашната власт", сподели той.

Вижте събитието в СНИМКИ: