Големи са разликите в доходите и разходите на пенсионерите спрямо останалите домакинства в страната. Пенсионерите дават за храна 36,2% от всичките си разходи, а за алкохол и цигари - още 3,1%, показват данни на Националния статистически институт.

В домакинствата без пенсионер за храна отиват само 27,4% от разходите, а за алкохол и цигари - още 4,7%.

Като цяло пенсионерите живеят с 25% по-оскъдно от по-младите домакинства, в които няма пенсионери, става ясно от данните на НСИ. Причината за това разликата да не е още по-голяма е, че по-младите обикновено се грижат за деца, което увеличава разходите им, а много пенсионери продължават да работят и теглят от спестяванията, за да закърпят бюджета си.

Освен за храна пенсионерите дават и доста големи суми за здравето си - 653 лв. на човек на година, което прави 11,9% от всичките им разходи. Същевременно в домакинствата, в които няма пенсионери, дават за здравето си само по 244 лв. на човек на година, или 3,5% от разходите си.

За плащане на сметки за ток, вода и парно пенсионерите дават още 18,7% от разходите си, при 11,4% за по-младите семейства.

В домакинствата без пенсионер обаче 19,9% от парите отиват за плащане на данъци и осигуровки, докато тези разходи при пенсионерите са незначителни.

Хората, които още не са достигнали пенсионна възраст, имат близо четири пъти повече разходи за транспорт и над три пъти повече разходи за свободно време и образование от пенсионерите.

В домакинствата, в които има само пенсионери, средният доход на човек е 6278 лв. за година, което прави по 523 лв. на месец. А в семействата без пенсионер средният доход за година е 8187 лв., или 682 лв. на месец, показват данните на НСИ.

Пенсиите осигуряват 80,6% от доходите на пенсионерите. Другите две най-важни пера за доходите на пенсионерите са заплатата, тъй като много от тях продължават да работят, както и изтеглени суми от спестяванията. Заплатите осигуряват 6,2% от доходите на пенсионерите, а изтеглените спестявания - 3,5%. Освен това някои пенсионери имат имоти, които дават под наем.