Едно от малкото останали скривалища на Васил Левски е в пловдивското село Чехларе. То се намира в къщата на Тотьо Минчев Манджуков, на която покойният министър на културата проф. Стефан Данаилов дава статут на Паметник на културата с Регионално значение.

Апостолът е идвал в селото няколко пъти и основава тук революционен комитет. Най-вероятно това е станало през 1870 г. начело на комитета стоял именно Манджуков, който е и един от най-доверените му хора.  

Днес къщата е овехтялата и грохнала, но плочата отпред напомня, че мястото не е случайно. „За да се спаси сградата и скривалището, да стане общонационална реликва и да бъде достъпно за всеки, който пожелае да се докосне до Левски, има много номенклатурни и финансови пречки”, разказва в профила си във Фейсбук правнучката на Манджуков Виолета Стоичкова.

Тя е категорична, че въпреки това притихналото селце пази жив духа на Апостола.

„Един от факторите, че в Средна гора и Четвърти революционен окръг с най - голяма сила избухва Априлското въстание от 1876 г. е, защото дядо ми Тотьо Манджуков и съратниците му не са позволили комитетска архива да попадне в ръцете на турската власт. Така те са спасили и хората от комитетите на Левски, които по-късно са оформили ядрото на въстанието от април 1876 г.”, посочва жената.

До 1923 година само определени членове от семейството са знаели, че в къщата има добре направено и замаскирано скривалище, поръчано за комитетските дела от самия Васил Левски, пише TrafficNews.bg.

„Още през 1870 г., когато е правено то, моят прадядо Тотьо Манджуков, за да скрие строителни работи от местната турска власт, събаря едната външна стена на къщата си, за да изглежда, че се правят ремонтни дейности. След като скривалището е готово, той предприема още един ход, за да не се усъмни никой, че в този дом кипи революционна дейност. В лицевата част на сградата, с лице към улицата, той отваря кафене. Специално наето и обучено момче – кафеджия, приготвя вкусни турски кафета на огън и на пясък. Скоро кафенето, което всички наричаха "дюкянчето", става любимо място за отдих и раздумка за всички в Чехларе. Само през един дебел каменен зид е скривалището, ползвано от Левски и местния революционен комитет”, допълва наследницата.