Закапе ли дъжд в Карловско, сърцето ми се свива. Така е било и така ще бъде кой знае колко още, въпреки че вече родителите ми отдавна не са там, а къщата ни покрай реката вече е чужда. От дете съм забелязала, че дъждът в Карловско не вали, той се излива. Небето се схлупва над главата ти и започва такова шуртене, че единственото, което можеш да направиш, е да се скриеш. И да наблюдаваш.

Как дворът ти се пълни с вода и тиня, залива насажденията и стига да вратата на къщата. Докато се чудиш кога ще влезе вътре, вече знаеш, че от пилетата и кокошките може да не е останало нищо. И тайно се молиш поне кравата да оцелее. 

Как от колата ти се вижда само таванът й, защото улицата вече не е улица, а река. И знаеш, че повече кола нямаш.

Как чувалите с цимент, приготвени за оградата, постепенно заприличват на тъжни лодки, които водата набързо прегръща, а после поглъща.

Как баба ти се щура с леген из стаята и се опитва да спаси "поне" печката. 

Как родителите ти от преживения стрес отключват диабет и от това спасение няма.

Всичко това съм го преживяла. При това не един път! В Карловско. И още преди повече от 10 години съм чувала кметски обещания (А, ама то и кметът същият!), от които до ден-днешен нито едно не е изпълнено. Затова се случи и бедствието преди дни в Карлово.

Карловци пожелаха попътен вятър на кмета си

То да беше само кметът!

Река Стряма е един от най-големите притоци на река Марица - дълъг над 110 км. И въпреки че преминава през територията на община Карлово, стопанисването на реката е на държавата. А държавата?

"Последната корекция на речното корито и изграждането на предпазни диги е през 70-те години на миналия век. Голяма част от дигите са компрометирани и увредени. Сега колкото и да се вайкаме, е късно. Голямата вода почти не се контролира. Проста вода няма, има прости инженери." Това са думи на един българин, най-вероятно от карловския регион. Абсолютно съм съгласна за простите инженери! Още си спомням как дядо ми - човек със 7-ми клас, гледаше как превръщат коритото на реката в Соколица в канал, клатеше глава и кротко им казваше: Момчета, тая работа бели ще прави! Няма да събира водата от Балкана, ще ни издави!

Прав се оказа. 

То да са само инженерите!

Не че е много ясно кой точно е отговорен за следенето на състоянието на дигите и коритата на реките, но все пак си мислим, че Стряма се контролира от "Напоителни системи". А най-вероятно и "Басейнова дирекция" има нещо общо. Сега щели да разследват скъсаната дига на Стряма, която заля днес Богдан, Столетово и Слатина. За поддържането на коритото. Че даже побързаха да ни информират, че наказанието е до 5 години лишаване от свобода. Ако има доказателства за престъпление по непредпазливост.

Да ви кажа ли? Няма да има! 

Разследват скъсаната дига на Стряма, която заля села в Карловско

Защото институциите си се поддържат. А че плюят, потъпкват и унищожават построеното от няколко поколения... Това не е важно. Нали техните родители няма да се стряскат насън. Нали техните домове няма да миришат на мухъл с месеци? Нали тяхното препитание няма да е повлечено от водата? 

Но проста вода няма, има прости инженери. И пълно безхаберие...

@glasnews Потоп залива Подбалкана! ???? Ето каква е ситуацията в Каравелово. ???? Всичко за бедствието четете на www.glasnews.bg ???? #наводнение #бедствие #Каравелово #Подбалкана #дъжд #GlasNewsBg ♬ original sound - GlasNews.bg

Съмнения за първа жертва на наводнението в Богдан*

Богдан е откъснато! Лодки, спасители и алпинисти пътуват към Карловско

Къщи рухнаха в Богдан! Бедстващи в Каравелово! Колко останаха без дом?

С лодки евакуират хора в Карловско, 2 м вода в дворовете ВИДЕО