Нов следствен експеримент поиска от Окръжна прокуратура-Пловдив единият от адвокатите на семейството на убития Митко от Цалапица - Антоанета Николова. Днес стана ясно, че молбата към магистратите е отхвърлена. "Допустимо е, но разгледано по същество е неоснователно," гласи част от позицията на прокуратурата.

Адвокат Николова не за пръв път се сблъсква с разследване, по което са работили полицаите от РУ-Стамболийски.

- Вие сте адвокатът на семейството на убитото момче Димитър Малинов, до тук какво се случва? Протестите продължават… Наскоро обвиниха двамата братя Валентин и Борислав в укривателство, не такива са очакванията на хората, обаче. Как ще се справите с толкова трудно дело?

А. Николова: Наистина очакванията на хората не са такива, защото тези две момчета, братята Динкови, са много добре познати на всички в село Цалапица. Известни като конфликти личности, побойници. Нито един човек в Цалапица не вярва, че тяхната съпричастност към това зверство, е само в носене на кирки, лопати и копаене на дупка. Делото за убийството на Митко към настоящия етап е в развитие, защото очакваме евентуално да бъде задържан Рангел. Много се надяваме на неговото появяване в България. Има издадена заповед за арест, но така или иначе към момента, той е неизвестно къде. Двамата братя прехвърлят изцяло вината на него за всичко. По този начин имат осигурен комфорт за едно обвинение, което предвижда не толкова тежко наказание. Борбата на всички е да се проверят версиите, които се тиражират, версиите, за които има обективни данни за участието на тези две момчета, не като копаещи дупка или носещи кирка. Целта е не да си мерим професионалното его, кой повече е разследвал, кой какво е направил, а да се разкрие истината и всеки да получи наказание съобразно участието си в това зверство. За това и протестите не стихват вече трети месец, за това хората са много разгневени, защото реално няма напредък в разследването за истинското участие на момчетата в убийството.

Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕО

- Защо няма такъв напредък? Защото в началото ли разследването беше опропастено или в момента разследващите не си вършат работата?

А. Николова: При такива случаи е много важно да работиш добре в началото. Първите часове, първите дни да събереш всички възможни доказателства. За съжаление и в настоящия случай, както и в друг случай, с който съм се занимавала-катастрофата в Кадиево 2020 година, тогава когато дрогиран шофьор Петър Маринашки погуби две деца - Тодор Бараков и Виктор Василев, отново разследването беше на РПУ-то Стамболийски. Отново не бяха свалени записи от всички камери, не бяха издирени изобщо свидетели, така както се случва и с Митко.

В първите дни, когато изчезва момчето не е разпитан Рангел Бизюрев, при обективни данни, че това момче се е заканвало и искало да го бие. Вярно ли е или не е вярно, това е друг въпрос. Те са били длъжни да го извикат, да даде обяснение, а не Рангел триумфално да си тръгне за Германия, когато му е свършила ваканцията. Освен това трябвало е да снемат записи от всички камери, не журналистите да им събират записите от камерите. Не Атанаска Бакалова да се моли да и бъдат свалени и кметът да и ги сваля, или учителката в детската градина. Имало е абсолютно достатъчно камери и при едно опропастено разследване от самото начало вече става много трудно, когато не си събрал доказателства, въпреки че разполагаш с държавната машина това да го направиш без никакъв проблем. Центърът на Цалапица е целия в камери, какво им е коствало да съберат тези доказателства? Когато не го направиш това навреме, тогава когато паниката им премине, защото те каквито и да са, когато са го извършили, участвали са в това зверство, те са се паникьосали. Обаче, когато не са задържани веднага, когато им се оставя време те да се уговорят какво да лъжат взаимно, на кой да прехвърлят вината, тогава вече идва трудното.

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕО

Аз съм съгласна с криминалния психолог Тодор Тодоров, че това не е кой знае колко сложно за разследване ако полицията в Стамболийски си беше свършила работата, ако още от самото начало беше подходила професионално, защото сега имаме деяние, което е извършено от млади хора, евентуални свидетели, които са на тяхната възраст. Имам наблюдения, че такива млади хора в настоящето време, в което живеем имат много ниска личностна манталитетна преграда и те я прекрачват с най-голямо удоволствие, когато трябва да се сговорят, да лъжат, да се спасят. Видите ли, „брат им“, защото те така се обръщат към който е в ареста или който ще лежи в затвора евентуално. Те нямат жал към близките на семейството и към момчето, което е заровено на сметището. И тогава, когато имат време да се организират, те биват много задружни в това да лъжат. Именно затова, аз укорявам полицията в Стамболийски, че тя не си свърши работата и не взе навреме камерите нито разпита всички свидетели, които трябваше да бъдат разпитани. Тогава, когато това се прави по-късно, става по-сложно, по-трудно и вероятността да се натъкнем на хора, които групово лъжат, защото предварително са се разбрали, е много голяма, а това прави много сериозна пречка при разкриване на истината, защото всички ние искаме да знаем какво точно се е случило, кой какво е извършил и съда да прецени на всеки какво наказание да наложи.

- Вие казвате, че не са свършили този обем от работа. Дали умишлено не се е прикривало това престъпление?

А. Николова: Напълно е възможно или някой да не си е свършил работата поради немарливост, или съзнателно да не е свършил това, което му е служебно задължение и това, за което е той там на служба. Значи за полицията в Стамболийски, аз съм казвала и друг път, това не им е дебют по този начин да се работят тежки престъпления. Тогава за кадиевската катастрофа не бяха свалили камера, единствено камерата, която гледаше към дървото, в което се е забил автомобила, при който от удара загинаха двете деца. Но за сметка на това, вафлите и дъвките в бензиностанцията ги виждахме всички.

Имам писмо от Министерство на вътрешните работи, в което 2022 година, дирекция „Инспекторат” и главна дирекция „Национална полиция”, са направили доклад, утвърден от министъра на вътрешните работи, който тогава беше Бойко Рашков, че полицията в Стамболийски не е предприела необходимите действия за установяване на свидетели на ПТП-то, говоря за катастрофата в Кадиево, не са иззети и приобщени всички записи от камерите на бензиностанцията в село Кадиево. Същите са селектирани при изземването им, т.е това не ви ли говори, тази картинка я имаме отново юли месец при случая на Митко.

Цалапица иска възмездие! В селото гъмжи от полиция СНИМКИ

И министъра ми пише: „Във връзка с установените дисциплинарни нарушения по смисъл за закона на МВР копия от доклада и сигналите са изпратени за отношение по компетентност на дисциплинарно наказващия орган директора на ОД МВР- Пловдив. При което аз пиша две писма на директора на ОД МВР-Пловдив и го питам, във връзка с този доклад наказа ли ги. И той ми отговаря: „След извършена проверка не са установени нарушения и няма да ги накажа.” Значи ако директора на МВР-Пловдив ги беше наказал тогава тези полицаи от РПУ Стамболийски, аз мисля, че при случая на Митко нямаше да се допусне отново същото. Те не правят това, което трябва да бъде направено в точно определен момент, защото записите се свалят седмица, 10 дни, после се изтриват. Ти ако се сетиш след месец да питаш къде са камерите, нищо няма да намериш. Същото е и със свидетелите. Тези свидетели, които в момента, в който се случи това ги разпиташ или на следващия ден, те ще отговорят по един начин, но ако се съберат на селския параклис и се уговорят да спасяват, един вид братята им, които са в ареста, ще ти отговорят друго след една седмица.

Това за мен не е нормално и адмирирам това, което се случи в РПУ-то в Стамболийски, въпреки че то е с цената на двете погубени деца и на убития Митко. Поне по случаите, с които аз съм се занимавала. Нужно ли беше да се случи това, за да изгонят един началник, който допуска подобно работи в поверената му институция? Защото, за да се вържат тия мърляви истории го допуска той, той е виновен. Нужно ли беше да се случи всичко това, за да го отстранят от работа и да започнат сега да работят нови хора и  да разберат тези полицаи, че са там да работят и трябва да си изпълняват служебните задължения. Който не желае да го прави просто си подава молбата и напуска.

- Новите хора сега в Пловдив, защо според Вас толкова се дърпат да направят следствен експеримент, след като и Вие, и ние, и много хора видяхме, че местопрестъплението не е там, както обясняват близнаците?

А. Николова: Това го видя цяла България. Принципно се вижда и е ясно и от предаването, дори човек с диоптрични очила като мен го видя. Абсолютно необяснимо е за мен това упорство и тоя инат, как да го кажа-професионален. Когато ти предоставят данни, че някоя версия трябва да се провери, ти си длъжен да го направиш. Не да обясняваш, не да философстваш, че това което ти казват, това, за което ти предоставят информация, не е така. Защото аз съм си хванал една версия, на мен ми е добре да я избутам там в съда, да влезе обвинителния акт и това е. Истината трябва да излезе наяве. Къде е бито момчето, защо братята Динкови посочват друго място..

А. Николова: При положение, че се видя, че това, което те казват не е вярно. За мен не е нормално да прегърнем всичко доверчиво, всичко, което те ни казват, че е така, защото те са задържани и си казват истината момчетата. Не е вярно, те имат право да лъжат, те се защитават, те са обвиняеми-всичко могат да казват. Трябва да се проверява всяка една версия и то да се проверява задълбочено, дори и да е станала грешка, разследващите да са тръгнали по грешна следа. Това няма значение, след като се намери вярната и се открие истината, а не да упорстваме, не да смятаме, че някой иска професионално да ни опетни уменията, знанията и да ни изкара, че сме сгрешили. Всеки може да сгреши, но когато не проверяваш нещо, за което имаш обективни данни, че може да е вярно, означава, че не си вършиш работата. Не е нормално по този начин да върви разследване. Майката да ми казва: „Адвокат Николова, гледам денонощно записите, по 24 часа ги пускам, за да мога да видя нещо, да хвана”, където ги има свалени, тя е помолила жената. Това ли е начина? Тя ли е разследващия орган? И те да чакат наготово кой какво да им занесе.

Включително имаше обаждане, момчето имаше на телефона за заключване 9 точици парола, да питат дали тя знае как се отключва телефона. Това ли са специалисти? Да ги затрудни кода и майката казва: „откъде да знам, местеше си пръста момчето по някакъв начин, но аз не знам”. Майката ли трябва да разбива кодовете и тя ли трябва да се занимава с това? Всички очакваме, че това е институция, която трябва да помага, в която трябва да работят специалисти, които аз това, което не мога да го направя, да го направят те. Не да искат от мен да разбивам кодове на клавиатури. И ви казвам, това е абсолютно елементарно нещо.

Това е лошото, че се изпускат нещата в началото и  после стават сложни. Всъщност от немарлива работа едно нещо, което не е сложно става много сложно, само че тук залога е едно зверски убито момче. Защото това е една житейска трагедия, която не може да ни остави да не бъдем съпричастни към нея. Утре може да е всеки. Тази безнаказаност, всичко, което излиза наяве, хората го гледат. Това оказва влияние върху такива други близнаци и такъв друг Рангел, защото има и други като тях.

- Това, че Борислав и Валентин са задържани, а след това освободени, как ще коментирате това решение на Районна прокуратура? Вие говорили ли сте с наблюдаващия прокурор?

А. Николова: С наблюдаващия прокурор не съм говорила. Моя ангажимент е в Окръжна, заради убийството. За личното укривателство.

-  Като адвокат как го приемате това?

А. Николова: За мен това не е нормално. Да ги задържиш и после да ги пуснеш, ти им даваш възможност на тези хора, говоря, че става въпрос за хора, които изкопават дупка, хвърлят едно момче и слагат строителни отпадъци. Говоря като жена, като майка, за едни субекти, физически лица, на които грам не им мигва окото да направят такова нещо. И ти да ги пуснеш, какво ще направят през това време? То е ясно, че ще се съберат, ще се наговорят с всички други, които имат някакво участие като свидетели, да крият следи, да казват едно и също неща. Ще крият следи и ще казват, че Рангел е виновен за всичко. Те само горките стояли и гледали, и копали.

Следственият експеримент, аз ще поискам да бъде направен. Не да ми обясняват те как били Митко на 80-70 метра. Аз вчера видях лично, на 70-80 метра в уличката, където е пълно с кучета…

- Единствената осветена къща.

А. Николова: Единствената осветена къща, където човекът си живее. Тоя бой посред нощ, той не е бил с бой с мълчание и с удари. С викове, как никой нищо не е чул? Това са пълни глупости. То се чува нормално, без да блъскаш, да биеш и да викаш. Посред нощ, когато е тихо и всеки един шум е много по-силен, отколкото когато дневния шум ни заобикаля и оказва влияние.

- Митко е имал ключ за този съсед, защото са си били близки и той е можело дори да притича…

А. Николова: И никой не е разбрал. Само, че тази уличка не е площада до пощата, към който има видео наблюдение, а е навътре, където няма никакви камери. Единственото осветено място и те отидоха точно там. Не смятам, че има човек с нормално протичаща аналитична мисъл, който да повярва на такова нещо. И аз ще поискам да бъде повторен експериментът, така както е зададен и наистина, където е била ситуацията, където е било тялото.

- Те, дори родителите са готови на ексхумация, на всичко?

А. Николова: Да, говорила съм. За това нещо няма да има проблем. Просто трябва да има желание да бъде повторен този следствен експеримент, което няма да коства абсолютно нищо, освен едно ходене до Цалапица. Нищо повече. Да се направи така, както е до стълба, а не там, където им показват те.

- Те обясняват, че връщали два пъти за телефон и за тяло… Това време не съответства със записите от камерите?

А. Николова: Не съответства.

- Разпитали са всички, които виждаме от камерите? И ако са разпитани, казали ли са истината?

А. Николова: Не са си казали нищо най-вероятно. Аз съм се сблъсквала с точно, казах този тип извадка от тип свидетели на тази възраст, дали поради липса на домашно възпитание или нещо друго, но всички се обединяват да лъжат, за да защитят този, който е задържан. Така, смятайки, че го защитават, че му правят добро, а не мислят, че утре те може да са в тази ситуация.

- Родителите им къде са?

А. Николова: Родителите, точно родителите. Проблемът идва от родителите и съответно възпитанието, което са дали на децата си. Тогава, когато става въпрос за сериозни неща, по принцип не, че лъжата е допустима, но когато става въпрос за сериозни неща, не можеш да отидеш и да си позволиш да лъжеш. Трябва да кажеш истината. Марк Твен е казал: „Когато казваш истината, не ти трябва добра памет”. Добра памет ти трябва, когато трябва да лъжеш, да помниш какво си лъгал и да го повториш ако ти зададат въпроса на обратно. Загубено е съществено време всичките тези да бъдат разпитани още тогава, когато се разбра какво се е случило, а не да имат те два месеца и вие да ги установявате кои са, за да ги разпитат.

- Какво се очаква да се случи на това дело? Сега, ако съдът постанови присъда за укривателство, такава ли ще остане тази присъда?

А. Николова: По това обвинение ще остане такава. Въпросът е, дали те ще бъдат привлечени като обвиняеми за убийството. Ако бъдат привлечени и имат доказателства, те ще си отговарят за убийството отделно. Това дело на 25-ти ще бъде само за личното укривателство, срещу което хората протестират.

- Защото смятат, че има и други в това лично укривателство? А не е ли гавра с труп, това което правиш? Той може да е бил жив Митко?

А. Николова: Може да е бил жив, разбира се. И на хората е трудно да бъде обяснено, как единия, който го е ударил как той е убиец, а този, който седи там вкъщи или гледа, и този, който зарови трупа и сложи отгоре строителните отпадъци, той е нещо друго, нещо много по-мъничко и ще бъде наказан по-лекичко. Ти, за да присъстваш там, ти да помагаш, да ровиш, да буташ трупа, да укриваш следи, да бършеш, да гориш дрехи, майка ти и баща ти и те да помагат. Какво е това? Ти си съпричастен към това деяние. Ти си съучастник в него. Ти участваш така, че да бъде прикрито убийство, да бъде прикрито едно зверство. След 14 години всички носят наказателна отговорност. Наказателно отговорен си е по всички правила на Наказателния кодекс.

На 25-ти октомври от 11.00 в Районен съд-Пловдив ще се проведе делото за укривателство срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови. В 10.30 часа жителите на Цалапица ще се съберат на пореден протест пред сградата на съда, който по-късно ще се измести пред прокуратурата. Те протестират затова, че на братята Динкови са им повдигнати обвинения за укривателство, а не за съучастие.