Съдбата на едномесечното българче Пламен в Париж остава неясна. На 27 април бебето беше отведено без знанието на неговата майка от болницата „Жан Вердие“ в предградие на френската столица Бонди.

Българка е затворена насила във френска болница! Искат да отнемат едномесечното й бебе СНИМКИ

„Бяхме се събрали българи, които очаквахме  по- скоро Златка Стоянова да излезе с детето, отколкото малкият  Пламен да бъде изведен тайно и незаконно. Нямаше никакви документи за това. Извикаха майката и мен като неин  преводач  и ни обявиха, че бебето не е вече в болницата. Това съобщи Цвети Тронвил пред GlasNews.bg, която е председател на Федерацията на българските културни общности по света и търси начини, да помогне на родилката. 

„Опитаха се да ни подведат, че бебето има здравословни  проблеми. Извели са детето, а на нас дадоха един хвърчащ лист с написан ръкописно адрес на социален дом. И това беше една процедура за незаконно извеждане на едно дете, което още не е отнето“, обясни Цвети Тронвил. Ние изведохме майката от болницата, въпреки че искаха да я задържат още, допълни тя. Жената не е получила никакъв документ или обяснение за задържането й 30 дни в болница.

Майката разкрива, че ще трябва да се моли и уговаря, за да може да види сина си.

"Те ми казват по да пъти в седмица, но трябва предварителната среща да поискам. Да звъня, да ги моля за среща, за да видя детето си", обясни Златка.

Златка Стоянова успява да отиде в социалния дом, за да види своето бебе, но ден по-късно получава SMS, че Пламен вече не е там и, че на 4 май ще има среща с него, но на друг адрес в друго социално заведение.

„Казват ми единствено, че се грижат добре за него. Но дали това е вярно или не е вярно, няма как да знам?", казва с тъга Златка.

Цвети Тронвил алармира, че в момента никой не знае къде е едномесечното бебе и какво се случва с него.

Отнеха едномесечното бебе на затворената българка във френска болница

Междувременно тя опроверга информацията, че е получила подкрепа от Външното ни министерство. Болницата е посетена от консула – Милена Узунова, но след това от българското посолство не са направили нищо.

"Ако кажа, че е са ми помогнали, ще излъжа. Аз не умея да лъжа. Не е вярно", каза майката.

На 9 май е насрочен съдебен процес с детски съдия.

В подкрепа на Златка на 30 април се проведе протест и пред френското посолство в София. Хората, които се включиха в протеста поискаха бебето Пламен да бъде върнато незабавно на неговата майка.

35-годишната Златка Стоянова живее в Париж от 5 години. Пристига във френската столица, за лечение на очите. В болница Жан-Вердие в Бонди  младата жена ражда на 22 март 2022г. След раждането е задържана 30 дни в болничното заведение без  медицинско или съдебно основание за това. Златка е била уведомена, че има съдебно решение детето да бъде настанено временно в приемно семейство, защото  при раждането тя е записана като самотна майка, която няма къде да си гледа детето.

„Златка Стоянова е настанена в българско семейство в Париж, но непрекъснато е манипулирана от различни хора. Бяхме и осигурили дом и юридическа помощ, но тя ни уведоми, че се отказва от  нашата подкрепа .От утре жената остава на улицата“, обясни с огорчение Тронвил пред GlasNews.bg. Искам българското посолство в Париж да поеме отговорност за Златка Стоянова и нейното бебе, заяви още Цвети.

“Истината е, че се включиха твърде късно, а има юридическа процедура, по спешност да се обърнат към съда и изискат незабавно спиране на каквото и да е съдебно решение. С добри адвокати от тяхна страна и добра воля, можеха да го направят, но те мълчаха цяла седмица!“, категорична е българката.