Властите на САЩ се опитват да разберат от американски технологични компании как американски чипове са се озовали на руска техника, която се използва по време на войната в Украйна. За това пише Washington Post, позовавайки се на източници.

Федерални агенти започнаха да разпитват американски технологични компании за това как техните компютърни чипове са се озовали в руско военно оборудване, открито в Украйна.

Според изданието Министерството на търговията на САЩ заедно с Федералното бюро за разследване (ФБР) провеждат консултативно разследване. Както е отбелязано в статията, произведени в САЩ чипове и други електронни компоненти са открити в руските безпилотни летателни апарати, радарни системи, както и танкове, оборудване за наземно управление и крайбрежни кораби.

Както отбелязва изданието, очевидно много от компонентите са произведени "преди много години, преди САЩ да затегнат ограниченията за износ" през 2014 г. То също така пояснява, че в продължение на много години американските компании могат законно да продават чипове на Русия без предварително разрешение от правителството на САЩ.

Превод: GlasNews