Честотата на пътните инциденти по някои пътища у нас роди определението "отсечка на смъртта". За съжаление в България не са една и две. Вероятно веднага наум ви изникват Русе-Бяла, участъци от АМ "Тракия", Кресненското дефиле и Пловдив-Асеновград.

За последните две скоро обаче не сте чували нищо, нали? Така е, защото бяха взети сериозни мерки. Заедно с Русе-Бяла те не излизаха от топ 3 по тежки ПТП-та. Пътят Пловдив-Асеновград обаче бе ремонтиран, бяха поставени разделителни мантинели и сега дори АМ "Тракия" благородно завижда на настилката и условията там, а и с петте кръгови кръстовища по отсечката няма много опции за рали състезания.

На Кресненското от друга страна монтираха колчета, които явно вършат добра работа за избягването на бруталните челни удари от преди.

Сега наред е Русе-Бяла. Работници вече са забили първите меки ограничители. Разделителни стълбчета ще има в четири отсечки с обща дължина 10,2 км на територията на област Русе. Два от участъците са между Русе и Тръстеник, третият е преди Волово, а четвъртият е в района на Бяла.

Направляващите стълбчета са с височина 0,75 м, а разстоянието между тях ще бъде 12 м. При монтирането им ще се налага ограничаване на движението в едната лента по посока на движението. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

Междувременно потребители смятат, че на Русе-Бяла са нужни бетонни блокове за по-голяма ефективност, но не всеки бе съгласен с идеята, защото няма да има опция за заобикаляне от странна на автомобилите със специален режим или при ПТП.

Какво предстои?

Предвижда се поставянето на ограничителите на всички участъци на път I-5 на територията на област Русе да приключи до края на октомври. Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда ограничителни стълбчета да има на 25 отсечки с обща дължина близо 38 км в участъци от път I-5 Русе-Бяла-Велико Търново и на Прохода на Републиката - път II-55.

На пътя Русе-Бяла-Велико Търново са определени 14 участъка с обща дължина 19,5 км, на които ще бъдат монтирани гъвкави ограничители. От тях в област Русе са 4 участъка, а в област Велико Търново са 10 - между Полски Тръмбеш и Велико Търново, с дължина над 9 км.

На второкласния път II-55 Дебелец-Гурково, който преминава през Прохода на Републиката, ограничители ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км. В област Велико Търново утре започва монтирането на стълбчетата. Отсечките са 8 и са между Дебелец и с. Лагерите, с обща дължина 12,24 км.

 

Снимка: Ивайло Димитров