Проект без аналог в България ще стартира в Пловдив – трите най-големи частни охранителни фирми ще помагат на полицията и Общината в пресичането на разпространението на наркотици в училищата.

Първата среща между зам.-кметът по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев и управителите на „Трафик СОТ”, „Даикс СОТ” и „Алфа СОТ” се проведе в сградата на пл. „Стефан Стамболов”, като тя бе отворена и за журналисти. На нея имаше  представители от общинска полиция, общинска охрана, отдел „Образование”, както и от Общинския инспекторат, предаде TrafficNews.bg.

Идеята е с началото на учебната година да се засили контрола, както и превенцията в общинските училища, които са над 50 на брой. За тез цел от трите  охранителни фирми ще променят стоянките на патрулите си, както и обходите им, така че да се близо до училищата в периодите, когато има най-голямо струпване на ученици -  преди и след учебните занятия, при размяна на смените и големите  междучасия.  През това  време  охранителите ще следят за съмнителни лица или поведение,  а ако забележат нередност ще сигнализират на МВР. При  нужда също така ще се намесват, ако видят противообществени  прояви, конфликти между ученици и други  рискови ситуации.

„Изключително доволен  съм, че ще може да презентираме  инициатива, която ще е първа стъпка в партньорството между Община Пловдив и охранителни фирми. Целта е да направим градската и училищната среда по-сигурно място.  В нея ще се включат екипите на Общинска полиция, Общинска охрана, както и Инспектората, ако има нужда. Ще проведем и среща с ОД на МВР – Пловдив за съвместната ни дейност”, каза зам.-кметът Йордан Ставрев.

Идеята тръгва от един от собствениците и управител на „Трафик СОТ” Иван Петлешков. Той запознава своите колеги от  другите фирми с идеята, като „Даикс СОТ” и „Алфа СОТ” се включват в нея. Те са отворени и други компании в този сегмент при  желание да се присъединят.

„Ние имаме  ресурс, който не се използва и поради това решихме да го впрегнем в обществен интерес.   Едно от най-важните неща са живота и здравето на децата, а смятам, че с тази  идея  разпространение на наркотици ще стане по-трудно. Основната ни цел е превенцията, ние  не  искаме да изземваме  функцията на МВР, тя е изключителна структура, но трябва да засили контрола в тази сфера. Сигурен съм, че ще има ефект.

Ще организираме стоянките на патрулите до училищата, а когато видят нещо нередно ще уведомяват общинска полиция и другите  органи, които да предприемат дейности и мерки. Това няма да струва пари на данъкоплатците. Няма да струва пари и на охранителните фирми, тъй като в 90% от времето патрулите  чакат аларма или правят обходи. Ще  променим организацията на работа, за да бъде тя от полза на  цялото общество”,  обясни Иван Петлешков.  Той каза, че всеки гражданин, който види нещо нередно, може да сигнализира на патрулите, които да реагират.

Частните охранители няма да арестуват или задържат хора, но ако видят съмнителни лица, които  се въртят често около училищата, като  предават или взимат различни  пакети или други предмети, то ще бъде сигнализирана полицията.   Другият собственик на „Трафик СОТ” Александър Апостолов заяви, че целта не е патрулите на охранителните фирми да пазят училищата, които са имат договори и бюджети  за охрана, а да се засили превенцията и сигурността в децата и родилите, когато  посещават учебни занятия.

Община Пловдив и охранителните  фирми  ще  разделят училищата на високо и ниско рискови. От 52 общински  училища, близо 20 са основни, където  са деца до 7 клас.  По-висок ще е рискът и съответно  превенцията в гимназиите, където ще се обърне повече внимание, обясни Апостолов. 

„Ако всяка една от охранителните  фирми има по 6 патрула – за всеки един район, то това са 18 патрула. Няма да можем да обхванем всички училища, но всяко второ със сигурност.  Нашите служители са хора с опит, като са се сблъсквали с  различни конфликти при натискане на  паник бутони по нашите  обекти. Много от тях са бивши служители на МВР или „Министерството на отбраната”.  При  забелязване на съмнителен човек, те ще следят неговите действия и ще  предадат сигнала на полицията. Дори да сгрешим – това няма да е проблем, защото просто ще проверят дадени човек. В крайна сметка най-важна е превенцията”, каза Александър Апостолов. Той добави още, че самите  директори ще бъдат по-сигурни, като  при проблем в рамките  на училището, те ще  знаят, че навън  има патрул на охранителната фирма.

От Общинска полиция и Общинска охрана също изразиха своята положителна оценка за инициативата, като ще се включат със  своите  служители и патрули. В следващите седмици ще се направи и организация и стиковане между Община Пловдив,фирмите и полицията, като тя ще бъде готова за първия учебен ден на 15 септември.