Тазгодишното издание на фестивала Hills of Rock се мести през 2024 г., обявиха на съвместна пресконференция организаторите от Fest Team, зам.-кметът по култура Пламен Панов и директорът на фондация „Пловдив 2019” Кирил Велчев.

„Пожелахме да направим публична съвместна пресконференция за Hills of Rock, защото темата е важна за Пловдив. Всичко това, което се изговори през 2022 г. със софийското издание на фестивала, и с нещата, които се случиха в началото на тази година, искам да сложа точка на всички спекулации. Първо - фестивалът си е на град Пловдив, второ - ще се проведе през 2024 г. Искам дебело да подчертая, че през всичките тези години, в които работим тук, винаги сме работили в синхрон със зам-кметовете по култура и фондация „Пловдив 2019”. Това, което понякога излиза като напрежение или противопоставяне,  не е било такова и в повечето случаи е ставало въпрос за някаква неизяснена комуникация между нас”. Това каза Стефан Еленков от Fest Team – организатор на знаковото за града ни събитие, информира TrafficNews.bg.

Браво, Пловдив! Ентусиасти преобразиха квартално игрище, но това е само началото

Той допълни, че екипът му е наясно с това, че има чисто административни правила и процедури, по които функционира държавата и общината и никой не може да ги променя произволно.

„При нас обаче нещата се случват по друг начин. Започнахме да работим през април 2022 г. Разговаряхме с повече от 60 групи с концепцията да направим силно следпандемично издание през 2023 г. Оказа се много сложна логистиката. Повлияха много неща – проблеми с транспортни полети, войната, че дори и Брекзит, чийто ефект се усеща едва сега. 40 групи вече обявиха, че отлагат пътуванията си за 2024 г. Затова насочваме усилията си за догодина с обещанието, че фестивалът ще изглежда зашеметяващо. Ще се постараем да доведем групи, които не са гостували в България”, каза още Еленков. Той подчерта, че като организатор на няколко от най-големите форуми у нас, е разбрал, че събития могат да се правят според парите, но не иска Hills of Rock да се прави с компромиси.

Относно билетите, закупени от фенове на тъмно, те ще могат да ги върнат до 31 декември 2023 г. Еленков обаче ги посъветва да изчакат, защото между май и септември ще бъдат обявени част от хедлайнерите. Вече са отправени запитвания към 15 групи.

„Тогава ще могат да преценят дали искат да ги върнат. Уточнявам, че със сигурност догодина цените на билетите ще бъдат завишени. При закупените билети няма да има промяна”, каза Еленков.

Той обясни, че промяната в цените се дължи на завишените хонорари на артистите и изключително високите цени на транспорта, което оскъпява логистиката във фестивала.

Младежи с огнено послание в Пловдив ВИДЕО+СНИМКИ

„Бюджетът на такъв тип събития  зависи от 3 източника. Първо е продажбата на билети, второ – спонсорите, и трето – това са парите от държавата и общината. Ако някое от тези три неща не сработва – организацията е обречена да е на загуба. Всички искаме тук да дойде Metallica и AC/DC и то при билет 50 лв., но няма как да се случи математиката”, каза Стефан Еленков.

Немалка част от големите звезди отказват да идват в България поради една проста причина – когато бъдат оферирани, първият въпрос, който задават, е колко стадиона могат да продадат.

„Представете си Бионсе идва. Шоуто ѝ пътува с 40-60 тира. Билетите за концерта ѝ, ако е само един, биха били космически. А и все повече артисти предпочитат да напряват няколко поредни концерта в един град, вместо да пътуват в няколко”, каза Еленков. Другата причина, която посочи за невъзможността такива звезди да гостуват, е липсата на стадиони. Даде за пример Националния стадион в София, в който не могат да влязат тирове, за да бъде разтоварен.

Еленков бе категоричен: „Това с Металика в Пловдив през 1999 г. никога няма да се повтори, ако няма читав стадион. Ние нямаме проблем да оферираме големи групи,  имаме проблем къде ги приемем. Може би трябва да ги поканя у нас – в хола, ама е малък. В същото време в Лондон се говори, че ще се строят стадиони за концерти”.

 На финала той обяви, че утре ще стане ясен първият артист, който ще гостува в Пловдив за другия фестивал, с който е ангажиран – Солар.