Кметът на Благоевград Атанас Камбитов, заместниците му Христина Шопова, Иво Николов и Зорница Кралева, всички селски кметове и кметски наместници вече са в правото си да получават по 4600 лв. заплата съгласно приетите в сряда промени в Постановлениено на МС от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности. За това ще е необходимо единствено решение на ОбС – Благоевград, както и възможност общината да си позволи този харч.

До момента заплатата на Камбитов бе в горния диапазон на границите от 1000 до 2700 лв., без да се броят процентите за прослужено време, ДМС-тата, получавани на тримесечие, и други екстри като безплатни телефони, гориво, представителни, командировъчни и т.н. От сряда  възнаграждението му е без долна граница, а ако мнозинството в ОбС – Благоевград, което подкрепя от 2 мандата всичките му предложения, гласува отново „за”, Камбитов вече може да получава министерска заплата, като бонусите останат.

Със същия таван от 4600 лв. са и заместник-кметовете му, чийто таван досега беше 1800 лв., както и селските управници, които се разписваха максимум срещу 1650 лв. Ако ОбС – Благоевград реши, дори кметскят наместник на Хърсово Христо Ганев, чиято заплата беше с горна граница 700 лв., вече може да получава месечно по картата си 4600 лв. Всичко това става възможно с промените в 2 наредби, които МС прие.

Парадоксалното е, че докато възнагражданията на кметската управа зависят от благоразположението на общинските съветници, то областният управител Бисер Михайлов, който до момента получаваше 2700 лв., вече ще може да получава най-много 3700 лв. Тази сума е 80% от заплатата на който и да е министър. Зам. областните Иван Стоянов и Антоанета Янкова пък ще са с таван от 80% от заплатата на шефа си, тоест малко под 3000 лв.

Шефове на отдели и директори в по-малки ведомства със задна дата от 1 януари вече са с 300 лв. по-богати – таванът на заплатите им скочи от 3800 на 4100 лв. Това не се отнася до шефката на ДФЗ Светлана Сотирова, неизвестния все още директор на Териториална митническа дирекция Югозападна и шефа на Българска агенция по безопасност на храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов, за които кабинетът е преценил, че са на стратегически важни постове – техните заплати ще се определят от съответните ресорни министри.

С около 400 лв. се увеличава минималната заплата на редовите експерти в община Благоевград – скокът е от 700 на 1100 лв. и може да стига до 3400 лв. Ведомствените шофьори в общината могат да получават максимум 1200.

От шофьора до зам. кметовете всички ще се ползват вкупом и от новия процент, с който ще се вдигат заплатите им – досега той беше от 1 до 15%, в зависимост от годишната оценка за работата на съответния служител, вече е между 2 и 20%.

Специално в община Благоевград има и още един сериозен бонус – миналата година новосформираното общинско дружество „Благоевград фест” ЕООД получи от кмета Ат. Камбитов обществена поръчка за 349 525,08 лв., срещу които да организира пътувания в страната и чужбина и да осигурява самолетни билети и хотели за нуждите на градоначалника и работещите в Общинската администрация в Благоевград. Тази сума е извън командировъчните, които всеки от тях получава при пътуванията си по света, не включва и горивото за ежедновното навъртане на 200 км между Благоевград и София, където благоевградският кмет живее, защото то се поема от издръжката на Общинската администрация.

ВАНЯ СИМЕОНОВА