Около 20 протестиращи от Благоевград и Сандански се събраха пред дирекцията на МВР – Благоевград. Те очакваха точно в 19.00 часа полицейския директор комисар Николай Хаджиев пред входа, за да им отговори на 5-те въпроса, предварително формулирани в отворено писмо, разпространено от името на „Група репресирани граждани”.

„Откога в Благоевград има обявено извънредно положение като това, което наблюдавахме на 25.11.2018, и не е ли това демонстрация на сила спрямо гражданите, които изразяват свободно позицията си за случващото се в страната; защо масово се съставят актове и протоколи, които не са регламентирани по ЗМВР; кой разпореди заповедите за подобен полицейски натиск, невиждан досега; докога редовите служители в системата на МВР ще бъдат принуждавани да се изправят срещу близки, приятели и роднини, и докога ще се оказва натиск с цел уплаха на гражданите”, бяха питанията на протестърите.

Не само Хаджиев, но и нито един полицай не се появи пред входа на полицейското управление, където протестърите развяха две български знамена. Те трябваше да са хора, получили през последния месец актове и протоколи от полицията да не участват повече в протестни действия. Впоследствие обаче се оказа, че само единици от рехавата група имат такива предупредителни протоколи, в които най-много ги смущавал фактът, че са безсрочни – тоест ако след 20 години случайно минат край протестираща група, ще бъдат първите, викнати на разпит в МВР.

В групата бяха Люси Манова, която през 2013 г. вдигна на крак благоевградчани в знак на протест срещу монополите, общинският съветник Калоян Ханджийски, представил се като редови гражданин, и националистът Николай Йовев от Сандански. Като неформален организатор на протестното шествие се легитимира Стефан Делиов от Благоевград, който изрази възмущението си от многото актове и протоколи, съставени по време на протестите в Югозапада. Само в Благоевград той ги преброи до 20.

Протестно шествие бе замислено като флашмоб с усилени разходки на недоволните граждани по пешеходната пътека пред сградата на полицията. Вероятно заради студа, липсата на полицейския шеф Хаджиев, както и на всякакъв интерес от страна на органите на реда към малката група, подвикваща неадресирано „Оставка”, но протестърите се разходиха само 5 минути, като на всеки два тегела спираха, за да дадат път на колите. Отказаха се, когато се пусна слухът, че по-рано през деня Хаджиев се е срещал с част от организаторите на протестите и е обещал за днес писмен отговор на поставените 5 въпроса. Малко след 19.00 часа студът надделя и всички се разотидоха с полуобещанието в неделя отново да дойдат с колите си в 11,30 ч. пред ЮЗУ за поредния автопоход.

Припомняме, че протестите в Благоевград започнаха в началото на ноември и бяха срещу увеличените цени на дизела и бензина. Към средата на месеца протестът прерасна срещу беднотията в Югозападния регион, който изостана на последно място по средна работна заплата, и заради липсата на работни места. Снощи протестърите се разхождаха в знак на недоволство от системата и работата на силите на реда. Не е ясен слоганът за неделното автошествие.

ВАНЯ СИМЕОНОВА