От няколко дни инвалиди се трупат пред гишетата на дирекция „Социално  подпомагане“ в Благоевград заради заявленията за получаване на интеграционна помощ. На редакционния телефон се обадиха потърпевши с молба да се даде някаква информация какво трябва да направят, за да си получат парите.

Репортер на „Струма“ разговаря с шефа на дирекцията Александър Балев, който обясни: „Инвалидите с експертни решения от ТЕЛК за нетрудоспособност от 50%  нагоре, които до момента не са получавали интеграционни надбавки, трябва да подадат заявление за финансова подкрепа в дирекция „Социално подпомагане” по настоящ адрес. Размерът й е 24,36 лв., а срокът не е фиксиран и е до месец март, като първото плащане ще се направи след 15 февруари. Няма нужда да подават заявления в дирекция „Социално подпомагане“ инвалидите, които до края на миналата година са получавали интеграционни помощи. Те ще получат полагащата им се финансова подкрепа по настоящ адрес“, разясни Балев.

Шефът на дирекцията напомни, че инвалидите могат да подадат и заявление за получаване на безплатна винетка и ако са ползвали такава и миналата година, сега следва да депозират новото 1 седмица преди да изтече срокът на винетния им стикер за 2018 г.

„Новото е, че тази година няма нужда да представят застраховката си „Гражданска отговорност“, тъй като справката социалните работници вече я правят служебно, нужно е само двустранно копие на големия талон на колата и на експертното решение на ТЕЛК“, обясни Ал. Балев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

  • Ал. Балев