Неочаквано затопляне на отношенията между отлюспения бивш кмет от БСП в Дупница Първан Дангов и ръководството на червената партия в област Кюстендил са най-коментираната политическа тема в града по-малко от месец преди евроизборите. Името на Дангов фигурира в предизборния щаб на БСП. По този повод паметливи дупничани извадиха отново на показ старата история, когато д-р Дангов като кмет на Дупница се опълчи срещу вездесъщите Братя Галеви, а ръководството на общинската структура на БСП, вместо да го подкрепи, се отдръпна от него и го остави сам да води битката. По онова време червеният депутат д-р Иван Ибришимов и лидерът на партията в Кюстендилска област Станислав Павлов се подписаха в защита на Пламен Галев и Ангел Христов-Геле.

Раздорът между кмет и левица продължи и след изтичане на мандата  на Дангов, той беше изключен от БСП. Като формален повод за това послужи фактът, че бившият кмет се кандидатира като независим общински съветник и събра достатъчно гласове, за да влезе в местния парламент. От БСП в Дупница заявиха, че с това действие напрактика се е самоизключил. Преди близо 7 г. той призна, че отново е подал молба за членство в БСП, но не бил приет. Дълги години името на Първан Дангов дори не се споменаваше в централата на БСП. На събрания на квартални партийни организации той винаги е получавал номинации за различни постове в ръководството на левицата, но от ръководството са го отрязвали. Затова сега е изключително любопитно затоплянето на отношенията и привличането на Дангов в  щаба за евроизборите.

В редиците на БСП в Дупница се коментира, че левицата няма подходящ кандидат за кмет на предстоящите избори наесен и това е довело до затоплянето на отношенията между Дангов и ръководството на БСП.

В заверата ролята на сив кардинал играе бившият кмет на Джерман Борислав Тасков, който работи в Санаториума в Сапарева баня, където шеф е лидерът на БСП Стансилав Павлов. Съпругата на  Тасков пък работи в детската градина на съпругата на Дангов – Светлана Дангова.

Репортер на “Струма” се свърза с  Дангов и го попита в прав текст:

“Как изведнъж се появихте в предизборния щаб на БСП за евроизборите? Кой Ви покани? Защо приехте и да не би това да е един вид реабилитация и опция да Ви  издигнат за кмет?”.

Дангов не беше много словоохотлив, но заяви: “Не си спомням кой ме покани, май беше депутатът Ибришимов. Отзовах се на поканата да работим за по-социална политика. Не ми е предлагано да ме издигнат за  кмет  от БСП“.

ЙОРДАНКА ПОПОВА


  • Ив. Ибришимов
  • Ст. Павлов