Само 11 молби на кандидат-първокласници постъпиха до края на обявения срок в благоевградското IX ОУ. Списъкът с класираните ученици вчера бе обявен, а колективът на училището стартира подписка сред колегите си от благоевградските училища и детски градини за недопускане фалшиви адресни регистрации и това да бъде основен критериий за прием в училищата, както и спиране процеса на струпване на много ученици в едни, за сметка на “оголването” на други и спазване на утвърдения към 30 март 2019 г. план-прием на ученици в 1 клас.
“Уважаеми колеги, За поредна година голяма част от нас и особено ние, учителите от IX ОУ, сме подложени на огромен стрес при осъществяване на приема на първокласници. Всяка година до 30 март директорите на училища утвърждават план-приема за 1 клас и няма законово основание за увеличаване броя на паралелките след тази дата. Към настоящия момент обаче сме свидетели на вълна от недостоверни адресни регистрации, което поражда искания за увеличаване броя на паралелките в 1 клас в някои училища на територията на града”, обръщат се към колегите си учителите от IX ОУ. Те са категорични и че с това непротиворечащо на утвърдения план-прием искане не ощетяват нито едно училище, а напротив, подпомагат изграждането на стройна училищна мрежа, обхващаща учениците по местоживеене, а не по недействителни адресни регистрации, което ще гарантира целодневно обучение и едносменен режим.
Припомняме, че до напрежението се стигна, след като община Благоевград разработи общинска система за прием в 1 клас и направи т. нар. райониране, или определи прилежащите територии на училищата, реализиращи прием в 1 клас. Тогава въпреки първоначалните обсъждания и уверения на общината, че децата от социално уязвимите групи ще бъдат равномерно разпределени по училищата, Предел махала бе вкарана на районите на IX ОУ, VIII СУ, XI ОУ и СУИЧЕ. От IX ОУ обявиха, че водят политика на десегрегация, и отказаха да приемат ромски деца. Впоследствие обявиха нулев прием и не сформираха паралелка в 1 клас. Сега за предстоящата учебна 2019/2020 г. в училището има подадени 11 заявления от родители, желаещи децата им да учат в IX ОУ. Вчера в 7:45 сутринта зам. директорът на училището Богдана Костадинова разлепи на видно място списъка с 11-те класирани деца и сподели, че целият колектив силно вярват и се надяват да реализират прием.
Междувременно през миналата година и в първите месеци на тази родители промениха адресните си регистрации от квартал “Ален мак”, където е IX ОУ, в жк “Еленово” с намерението децата им да учат в VIII СУ. В училището постъпиха 134 заявления за обявените 88 места /4 паралелки с по 22-ма ученици/ и заради големия наплив имаха идея да разкрият допълнителна 5-а паралелка или да приемат 110 първокласници. На фона на това директорът на IX ОУ Василка Величкова изпрати отворено писмо озаглавено “Кой е вдигнал “дамоклиевия меч” над IХ ОУ “Пейо Яворов” в Благоевград?!!”. В него от позицията си на дете на учители, възпитател, учител, директор, майка и баба В. Величкова споделя вижданията си и описва кое е доброто училище.
“Жителите на квартал “Ален мак”, в който се намира IX основно училище “Пейо Яворов”, са свидетели на непрекъснатата ни борба за запазване и възход на нашето училище. Местните управляващи не ни подкрепят. Може да кроят други планове за училищната сграда, за мен, за персонала, за децата. А те заслужават да имат най-доброто училище! Нашето спасение зависи от Вас!”, гласи част от писмото на Василка Величкова, която е убедена, че именно въпросната 5-а паралелка на VIII СУ до голяма степен ще определи и бъдещето на ръководеното от нея училище
Ясната и категоричната си позиция, че VIII СУ трябва да реализира утвърдените 4 класа в първолаци и не трябва да се разкрива 5-а паралелка, заяви и началникът на РУО Ивайло Златанов.
“Няма да сформираме 5-а паралелка. Ще реализираме първоначално утвърдения прием на 88 ученици в 4 паралелки”, коментира вчера пред репортер на “Струма” директорът на VIII СУ Сергей Биров. Той разясни, че постъпилите заявления са 134, от които 128 са на децата от квартала. И тъй като всички от тях са в 1 група, тоест получават по 100 точки, тъй като постоянният настоящ им адрес е в прилежащия район на училището и не е променян в последните три години преди подаването на заявление, при класирането се стигнало до истински прецедент. “Наложи се да въведем допълнителен критерий. Децата се подреждат в класирането според периода на уседналост в прилежащия район – в години, месеци дни. Предимство в класирането имат кандидати с по-дълъг период на уседналост, доказано с удостоверение за постоянен/настоящ адрес, издаден от община Благоевград”, разясни С. Биров. Или, за да “отсеят” 88 кандидати, от VIII СУ са стигнали дотам да изчисляват с точност до месеци, че и до дни кое дете от колко време живее в квартал “Еленово” Така например кандидат-първокласник, живеещ в района от 3 години, 2 месеца и 5 дни може да остане “под чертата”, защото мястото му би могло евентуално да заеме дете с уседналост от 3 г. 2 месеца и 6 дни. “За мен лично най-важната оценка за всяко училище се дава именно сега от обществото, от родители. Точно тяхното желание къде да учат децата им е показател за нивото на образователната институция и предлаганото качество”, сподели директорът на VIII СУ. Той призна, че е притеснен от създалата се ситуация и очаква да се стигне до напрежение, след като родители разберат, че децата им не са приети, макар и да са със 100 точки – 1 група. Във връзка с това С. Биров е изпратил писма до община Благоевград, РУО и председателя на Общинския съвет, с които информира институциите, че VIII СУ ще се съобрази с предварително утвърдения си училищен план-прием на 4 паралелки и няма да разкрива 5-а, но това може да доведе до ескалиране на напрежението сред родители.
За да провери каква е ситуацията, репортер на “Струма” отиде в VIII СУ в 16 часа вчера, когато трябваше да бъдат обявени списъците с класираните деца. В двора се бяха събрали към 30 майки, баби… а малко по-късно дойдоха и още. В 16:05 при насъбралата се група дойде директорът. Той се извини за забавянето, помоли за търпение и обясни, че правят последни трансформации по списъците, свързани със защитата на личните данни на децата. В 16:20 списъците бяха разлепени и родители и близки на кандидат-първолаци се скупчиха на входа на училището. В самите списъци нямаше имена на деца, а само входящи номера, брой точки, прието ли е или не съответното дете под конкретен номер. Това пообърка хората и те масово почнаха да звънят по телефоните, за да им продиктуват от вкъщи входящия номер. “Изнесоха нещо шифровано, не знам как да се оправя, бързо идвай”, даде разпореждане по телефона възрастен господин, очевидно дядо на кандидат-първокласник.
Според изнесената информация броят на подадените заявления е 134. От тях 94 деца са в 1 група или живеят в района на училището в последните три години, по 17 деца са във 2-ра и 3-а група и 6 са 4-а група, или постоянният/настоящият им адрес е извън прилежащия район на училището. Броят на приетите деца е 88, а на неприетите на първо класиране 46.
“Какво е това нещо? Детето ми е със сто точки и не е прието и как точно решиха това”, гледаше невярващо майка, убедена, че е станала някаква грешка. В самите списъци имаше пояснителна бележка, че при получен еднакъв брой точки децата се подреждат в класирането според периода на уседналост в прилежащия район на училището, който се изчислява в години, месеци, дни. Съответно предимство имат кандидатите с по-дълъг период на уседналост. “Това не може да е вярно, как съседското дете е прието, а моето не?”, питаше се жена, докато отново проверяваше входящия номер на детето си, и призна, че не са кандидатствали в друго училище. Друга пък пита охраната дали и кога ще бъде изнесен списък с класните ръководители на децата. През това време няколко татковци пък прилежно си записаха имената на 4-членната комисия, изготвила класирането, а други директно тръгнаха към административния блок на училището.
Като цяло добрият тон бе запазен, не се стигна до разправии, крясъци, а от училището се надяват атмосферата да остане спокойна и в понеделник, когато започва записването.
По отношение на подписката, разпространена от IX ОУ, стана ясно, че общината е определила като прилежащ район на училището освен квартал “Ален мак”, Предел махала и с. Игрев, което е в района и на VIII СУ, и на 11 ОУ, и местностите Шейница и Кори дере. На пръв прочит тези местности не говорят нищо на повечето хора, но проверка на “Струма” установи, че това са в по-голямата си част земеделски земи, граничещи с бул. “П. Яворов” от страната на автокъщите на Бялата висота и Гимназията по икономика.
“Подкрепете и нашето искане за преразглеждане на прилежащите райони към училищата. До преди няколко години децата от с. Изгрев се обучаваха само в IX ОУ, което е приемно на закритото там училище. От 3 години село Изгрев не е прилежащ район само на нашето училище. За сметка на това имаме привилегията да обхващаме деца от местностите Шейница и Кори дере, но там няма регистрирани такива”, се казва в подписката, с която учителите от IX ОУ молят колегите си за подкрепа и посочват, че и те като всички учители упражняват усърдно професията си, но са заплашени да бъдат лишени от това си изконно право.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

  • Зам. директорът на IX ОУ Б. Костадинова постави на видно място списъка с класираните 11 деца /

  • В. Величкова

  • С. Биров