На нито една от възловите бензиностанции в Благоевград не се продават винетки, установи проучване на “Струма”. Според официално съобщение на АПИ от вчера започва продажбата на електронните винетки в бензиностанциите и големите търговски вериги. Монтирани са 160 терминала за самотаксуване за купуване на електронни винетки, като до седмица ще могат да се получават в над 4500 точки в страната. “При нас няма електронни винетки”, беше отговорът на служителите в бензиностанциите на “Петрол”, “Лукойл”, “Шел” и ОМV .
“Моята винетка е хартиена и важи до края на януари”, каза Асен Зарев , който кара служебна кола към фирмата, в която работи като техник за поддръжка на кафемашини. Той пътува из цялата Благоевградска област и от други шофьори, основно на товарни автомобили, знае, че в момента проблемът е голям. “Колегите се оплакват, че от Кулата до София няма бензиностанция, от която да си купят винетки. Едва от вчера са пуснали устройства на ГКПП – Кулата. Питам се аз, като плащаме пътни такси, какво правят от Пътната агенция, за да караме по сигурни пътища. Знаете ли какви опасни дървета има на главен път Е-79 след сръбския ресторант край Симитли. Хем пречат на видимостта, хем всеки момент могат да паднат, корените им се виждат”, добавя Асен Зарев.
“Така е, всичко е по български. Нямаше разяснителна кампания, нямаше пробен период за новата система. Клиентите ни питат за винетки и ние само вдигаме рамене, защото никой не ни е доставил”, ядосва се служител в бензиностанцията.
“Аз карам без винетка, нали до 15 януари има гратисен период”, заяви Петър Василев, който беше спрял да зарежда бензин на ОМV. Друг шофьор, който караше “Форд” с английска регистрация, пък заяви, че докато колата му е с английски номера, ще си кара с английска винетка.
Пак според официална информация на “Пътната агенция” от вчера са инсталирани 32 машини за електронни винетки на 14-те гранични пункта в страната. От тях 3 устройства са поставени ГКПП – Кулата, като там е разкрито гише, на което влизащите в България шофьори могат да платят в брой за е-винетка, 2 на ГКПП – Златарево, 3 на ГКПП – Гюешево и 1на ГКПП – Станке Лисичково. На граничния пункт Станке Лисичково устройството работи, потвърдиха шофьори.
Иначе от вчера в 12 часа на обяд трябваше да започне поетапно продажбата на електронни винетки за 2019 г. в пощенските станции, които ще се извършват на касите в офисите на “Български пощи” ЕАД в рамките на работното време. Час след официалния старт направихме репортерска проверка в централната поща в Благоевград. Там не намерихме нито един мераклия за електронна винетка. Според пощенска служителка обаче при тях вече се предлагат винетки, но не пожела да уточни колко са продадени. Иначе на входната врата има информационна табела с цените на всички видове електронни винетки – годишна, месечна, седмична, за уикенд.
Към момента електронни винетки могат да бъдат купени на каса и платени в брой в областните пътни управления, в офисите на мобилния оператор А1 и в клоновете на Easy Pay, както и чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване. 
Преди дни тол системата бе атакувана и заради фалстарта й с постовете си се разделиха двама ръководители в АПИ и един от съветниците на министъра на регионалното развитие.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

  • Асен Зарев засега кара служебната кола с хартиена винетка
  • Табло за цените на е-винетки има и в пощата, от вчера те се предлагат там