Миналата седмица общественият посредник на община Благоевград доц. д-р Валентин Василев бе един от съорганизаторите заедно с Детския парламент на фотоизложба, представяща почетните граждани на Благоевград. Хубавото събитие бе широко отразено от медиите, а специален акцент имаше върху почетните плакети, които Василев връчи. Само дето остана висящ въпросът това ли му е работата на обществения посредник – да реди фотоизложби?

Същият въпрос, със същата сила виси и при по-голяма част от досегашните му изяви, като дарение на 95 лични книги на библиотеката на ЮЗУ, участието му в организацията на кампания за насърчаване на раждаемостта „Направи го сега“, инициативата му “Дари детските си книжки” /съвместно с регионалната библиотека/, участие в обществено обсъждане на тема „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения“, благотворителен базар и т.н.

Официалната му страница като обществен посредник на Благоевград е пълна с негови изяви по подобни мероприятия, както и със снимки, на които той поднася венци, честити всички възможни църковни, национални, международни и професионални празници на благоевградчани, обстойно разяснява какви точно лекции е изнасял и какви е слушал, на какви форуми е чел слово, колко му е било приятно да чисти боклуци в кампанията “Чист и зелен Благоевград!“, на каква кръгла маса е седял и в кой дискусионен форум в Нов български университет е взел участие. Обстойно Василев дава информация и кога точно е дал интервю за националното радио.

Всяка от тези публикации омбудсманът започна с „Доц. д-р Валентин Василев беше гост на…“. Трудно е да се каже, че публикациите му се четат безгранично – лайковете под всяка една варират между 5 и 15.

Няма харесвания дори под няколкото публикации, пряко свързани с дейността му на обществен посредник, като например срещата му с ученици в 2-3 благоевградски училища, на които е популяризирал длъжността си като защитник на интересите на благоевградчани и връзката им с институциите.

В. Василев бе избран като единствен кандидат за омбудсман на 30 март 2018 г., но в първия му отчет, представен пред общинските съветници, които гласуваха кандидатурата му, се губи цял месец и той започва от 1 май 2018 г. В същия документ омбудсманът се е отчел до края на годината, тоест за 8 месеца.

По сметките му през този период при него са заведени общо 104 питания, жалби и сигнали от граждани, което прави по 12-13 на месец. Същите той разрешил устно или по телефона, като ги е свел до знанието на Общинската администрация или друга институция. Водещата тема, по наблюденията на Василев, е настаняването на крайно нуждаещи се в общински жилища /по което препоръката му е да входират молба до Общинската администрация и да чакат търпеливо, докато им дойде редът/, проблеми при функциониране и използване на етажната собственост /тук Василев е цитирал на оплакващите се Закона за управление на етажната собственост/, следват споровете между съседи, по които съветът е бил да гледат някак да се оправят, без да се нарушават законите и без да се стига до саморазправа.

В отчета си омбудсманът не е устоял и на минутката за самореклама: „В обобщение, радващо и обнадеждаващо е обстоятелството, че мнението на болшинството от гражданите за функционирането и дейността на институцията е определено позитивно. Решените поставени проблеми са пример и доказателство за това, че институцията е полезна, ефективна и важна”.

За настоящата година омбудсманът си е поставил и някои важни задачи, които още не е успял да изпълни поради многото му ангажименти по участия във форуми в страната. Например да създаде подсайт на съществуващия вече, на който благоевградчани да му се жалят електронно, да направи изнесени приемни по селата и кварталите и да създаде съвет към обществения посредник, тоест към себе си, “за да се следи „пулсът“ на обществените очаквания и да се провеждат регулярни работни заседания, на които да се дискутират текущите актуални теми”.

За цялата тази своя къртовска дейност доц. д-р В. Василев харчи по 2000 лв. месечно от бюджета на община Благоевград. Това е осреднената сума, като се има предвид, че за 8-те месеца на миналата година той е получил 166 лв. за облекло /?/, 2199 лв. за материали, 167 лв. за командировки в страната, както и 13 338,22 лв. за възнаграждения и осигуровки. Това прави общо 15 870,22 лв., или грубо по 2 бона месечно.

Сметките показват още, че с това си възнаграждение общественият посредник е най-скъпоплатеният чиновник. Защото 2-те хиляди лв. той заработва само за 3.5 часа на седмица, колкото трае приемният му ден – във вторник, от 13.30 до 17.00 часа. Ако се приеме, че месецът е 4 седмици, това означава, че Василев работи като обществен посредник 14 часа месечно с граждани.

Няма да правим сравнение на неговата заплата спрямо заетостта му с тази на националния омбудсман Мая Манолова, която се скъсва да обикаля общините в страната, за да слуша на място проблемите на хората, прави приемни дори във влака, внася непрекъснато предложения за законодателни промени, сезира съдилищата при явна несправедливост, и въобще се стреми всячески да е в помощ на редовия българин. И докато тя вършее из страната, благоевградският й колега съчетава работата си на омбудсман с тази на заместник-декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ, където заплатата му е около 3000 лв. Отделно от това, Василев е преподавател по дисциплините „Управление на човешките ресурси“, „Мениджмънт и управленски технологии“, „Съвременни мотивационни техники“, „Организационно поведение“, „Публични политики“, „Екипи и екипна дейност“, „Работа с местни заинтересовани страни“ и др., пише научни статии и учебни програми в Института по публична администрация, журира конкурси за придобиване на образователната и научна степен „доктор“, както и такива за избирането на академична длъжност „главен асистент“, „доцент“ и „професор“, работи като редактор в електронното списание „Право, политика, администрация“, администрирано от катедра „Публичноправни науки“, и консултира списание „Международна политика“ към ПИФ.

Съвсем отделен е въпросът, че съгласно чл. 24, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград общественият посредник не може да получава друго възнаграждение по трудов договор. Според ал. 6 на същия член пък „работното време на обществения посредник сътрудник съвпада с това на общинската администрация”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


Почетните граждани на Благоевград