Десетте най-добрите спортисти с кмета Ат. Камбитов минути след награждаването в зала "Скаптопара"
Шефът и лидерът на отбор №1 и държавен шампион по мотокрос "Еър Макс Рейсинг" - Кр. Божурски /вляво/ и М. Тодоров
Р. Тошева-Станоева не можа да скрие изненадата си от неочаквания приз
От заслужилите спортни деятели не можа да дойде само Сп. Митревска, а приза й взе нейният син и треньор в ДЮШ на ОФК "Пирин" Р. Митревски
Ю. Новоселска /вляво/ приема поздравления от клубния шеф на плувния "Пирин" В. Атанасова, която отмени липсващия посланик на спорта и свое откритие в сините коридори Г. Цурев
Доц. Ст. Везенков вдига наздравица с червено вино
Ат. Пищалов дебютира с пето място в класацията до 18 г.
Президентът на българската бейзболна федерация Я. Неделчев /вляво/ и Д. Петров оцениха шведската маса
Спортист №5 Кр. Иванова /вляво/ и съотборничката й в националния тим Л. Гоцева /вдясно/ получиха приятелска подкрепа на събитието
Спортистът на 2018 г. Д. Димитров не се докосна до чашите с вино дори и на празничния коктейл в компанията на треньора си Ал. Марков /вдясно/

Първата българка със световен рекорд в леката атлетика – Йорданка Благоева, отсрами поканените ВИП гости на церемонията “Спортист на годината” в Благоевград. Легендарната състезателка на висок скок, която след месец навършва 72 г., за пореден път уважи награждаването на най-добрите в областния център на Пиринско. В качеството си на заместник-председател на Българския олимпийски комитет /БОК/ тя изпрати поздрави на присъстващите от шефа на БОК – олимпийската шампионка и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова.
“За мен е чест да съм тук отново. Поздравявам ви и от името на Стефка Костадинова. Върхът е сладък, но пътят не е лесен. Стига се бавно и с много труд и желание”, заяви Й. Благоева.
Организаторите от община Благоевград се надяваха гвоздей на програмата да бъде водещият ни професионален боксьор Кубрат Пулев-Кобрата. Завърналият се на победния път в тежка категория здравеняк обаче се извини с неотложни ангажименти и изпрати видеопослание с призив за повече победи и пожелание за весели празници.
Иначе на линия бяха благоевградският кмет д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, депутатът Даниела Савеклиева… които не се появиха на коктейла след церемонията.
На фона на предишните 6 церемонии в зала “Скаптопара” седмата поред някак бледнееше, по трибуните липсваше присъщият на подобни събития ентусиазъм, което личеше по ниските децибели на аплодисментите. Част от зрителите се чудеха дали е удачно при два процъфтяващи клуба по спортна гимнастика да бъде промотиран националният ни отбор по стрийт фитнес, който трябваше и сам да си държи клатещите се уреди, иначе здраво забити в земята в стандартни условия под открито небе. Друг е въпросът защо и как 57 регистрирани спортни клуба в общината нямат средно по 20-ина състезатели, треньори, родители и близки, та да напълнят веднъж годишно съоръжение със скромния за областен център капацитет от 1100 седящи места, стотици от които завчера пустееха.
Иначе усмивки по лицата на призьорите имаше, с нормалните 1-2 изключения всички се качиха на сцената да си вземат наградите. Елементът на изненадата свари неподготвен защитника на ЦСКА Александър Дюлгеров. Бившият футболист на ОФК “Пирин” явно се качи на подиума с уговорката да раздава купи, ала малко по-късно се оказа сред номинираните и не се сдържа да се поскара пред микрофона на “вербувалия” го агент.
Бизнесменът Иван Давидков пък лежерно наказа с мъмрене единствената грешчица на перфектния водещ Борис Николов, че бърза и не го изчаква да обяви за какво е поканен, преди да награди именно Ал. Дюлгеров като посланик на спорта от Благоевград.
Освен лекоатлетическата легенда Й. Благоева, градоначалника Ат. Камбитов, областния Б. Михайлов, ОбС шефа Р. Тасков и депутатката от ГЕРБ Д. Савеклиева призове връчиха още омбудсманът Валентин Василев, директорът на “Общинска банка” Захари Ханджийски, деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт към ЮЗУ “Н. Рилски” доцент Стоян Везенков, зам. кметът по културата Христина Шопова, заместник-директорът на МВР – Благоевград комисар Димитър Кръстев, президентът на “Фолкън” Давид Петров, шефът на родната федерация по таекуон-до Марио Богданов, общинският съветник Рашко Динков…
Първо на цената се качиха 70 деца до 14 г., шампиони на България, всяко от които чу името си в залата, получи грамота, приз, секунди внимание и поздрав от кмета Ат. Камбитов. После дойде ред на отличените до 18 г. – номер 5 е таекуондистът на “Фолкън” Атанас Пищалов, в градацията следват плувкинята на “Пирин” Василена Георгиева /4/, гимнастикът на “Пирин Благоевград 2011” Мартин Мишев /3/, плувната надежда на “GD Sport” Калина Захариева /2/ и победителят – европейският вицешампион по канадска борба за юноши Иван Новоселски /1/ от “Спартак”.
Внимание бе засвидетелствано на изявилите се през годината спортисти в неравностойно положение – медалистът по шахмат, канадска борба и спортна табла Любомир Траянов и третата в Европа по канадска борба Илинка Пупева – и двама от “Пирин 2013”, Пламен Тодоров и Виктория Лазарова от “Достоен живот”, както и копиехвъргачката Елена Узунова от “Джордан”.
Приза “Феърплей” взе неостаряващата състезателка по плуване на “GD Sport” Юлияна Новоселска, която на свои разноски донесе в Благоевград десетки медали от световни и европейски шампионати за ветерани.
Отличени за заслуги към благоевградския спорт бяха 80-годишните футболни величия Борис Безев и Димитър Тасков-Моторетката, треньорът по тенис Калин Анастасов, плувната специалистка Спаска Митревска, емблематичният състезател по мотокрос Иван Гълъбов-Галабата и учителите по физическо възпитание Бойко Георгиев и Валентин Кръстев. С включването си в тази група приятно изненадана от колегите си бе общинският спортен експерт Румяна Тошева-Станоева, бивша националка и държавна шампионка по хандбал с “Пирин”.
Положителен момент по време на церемонията бе обявеният факт, че община Благоевград посвещава Коледата си и всички организирани събития по празниците на нуждаещия се от лечение 14-годишен състезател на “Бизони” /Бл/ Иван Христов и те ще протекат под мотото “Коледа за Иван”. Целта е да се съберат средства, които да помогнат за възстановяването на Ив. Христов, който отново да може пълноценно да тренира бейзбол.
ИВАН ДЕЛЧЕВ