Със 160 лв. увеличават заплатите на медицинския персонал в детските ясли и кабинетите в училищата и градините в Благоевград и те стават 900 лв. Това стана факт вчера с подписването на поредния колективен трудов договор между кметския екип и представители на двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Втората добра новина за медсестрите в общинските звена, които са около 100 души, е, че увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари т.г. Новината съобщи лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пиринско Димитър Марчев, той присъства на подписването на договора заедно с колегата си от КНСБ Емануил Манолов. От страна на общината освен кмета Ат. Камбитов и ресорния зам. кмет по хуманитарните дейности Хр. Шопова са присъствали и зам. кметът по финансите Иво Николов,  гл. експерт „Здравеопазване“ д-р А. Темелков и финансистът Стояна Иванова.

„Увеличението е с около 25% и сме първи в страната с такъв ръст на заплатите на медицинския персонал, дори в София не могат да се похвалят с толкова успешни преговори, а във Варна се борят за заплати от 820 лв.”, посочи Д. Марчев. За сравнение, в болницата с увеличението от 1 януари медсестрите са със стартова заплата от 640 лв.

Синдикалният лидер припомни, че от 1 ноември с подписването на КТД в община Благоевград се вдигнаха с 10 % заплатите на останалия персонал в детските ясли – детегледачки, перачки, домакини, шофьори, готвачи, помощник-готвачи, огняри. Тогава възнагражденията им от 530 лв. станаха 595 лв., като в момента се водят преговори за второ увеличение с още около 10% от 1 април и това касае около 100 души.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА