Извънредно заседание на ОбС след поредния палеж на автомобил и обир на магазин поискаха съветници в Сандански. Миналата нощ около 1.30 часа неизвестни опожариха джипа на полицейски служител в Сандански.

Автомобилът с марка “Опел”, собственост на дежурния полицай в РУ – Сандански Росен Недялкoв, бил паркиран пред дома му в санданското село Лешница. На улицата през нощта се чул силен шум. Наизлизали хора и като видели горящата кола, сигнализирали на тел. 112. Екипи на пожарната и полицията се озовали за броени минути, но въпреки това целият двигателен отсек на джипа е изгорял. Пожарникарите спасили паркираните наоколо други автомобили.

Криминалистите са иззели записи от камери, на които се вижда как маскиран мъж отива към опела и го залива с течност от туба. След секунди плъзват пламъци, а извършителят напуска мястото на инцидента и се отправя в неизвестна посока.

За случая е уведомен дежурния прокурор. Образувано е досъдебно производство към момента срещу неизвестен извършител.

За огнената вендета срещу полицая Р. Недялков, който е с дългогодишен стаж в системата на МВР, колеги и местни хора се питаха кой би посегнал върху имуществото му и защо. Всички го познават като съвестен човек и служител.

Това не бе единствения инцидент на територията на Сандански през миналата нощ. Рано сутринта около 4 часа маскирани разбиха и ограбиха магазин „Технополис” и също се измъкнаха необезпокоявани.

Часове по-късно общински съветници от Сандански започнаха подписка с искане от председателя на ОбС за свикване на извънредно заседание с три точки – доклад на кмета за цялостната политика на общината в сектор сигурност, второ – изслушване на началника на РУ и зам. кмета, отговарящ за обществения ред в община Сандански, третата точка е със свое решение Общинският съвет да изготви актуална стратегия за сигурност на община Сандански и приемане на план за превенция с конкретни срокове. Извънредното заседание се свиква на основание чл. 55, ал. 1, т. 2 от Правилника на Общинския съвет за организация и дейността, неговите комисии и взаимодействието с Общинската администрация.

„Целта е след изслушване на отговорните длъжностни лица да се вземат неотложни мерки за предотвратяване на последваща ескалация на такива и други тежки криминални престъпления”, заяви вносителят на подписката Костадин Станоев. Върху документа стоят подписите на 12 от общо 29 общински съветници в Сандански.

ЕКИП „СТРУМА”