Ст. Пишиева
Ив. Шекерлийски

Административен съд обяви за нищожна Наредбата за реда на регистриране и отглеждане на кучета и котки домашни любимци и за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на община Благоевград. Делото е разгледано след протест на Окръжна прокуратура, според която общинската наредба е приета от некомпетентен орган.

Според държавното обвинение регулираните с наредбата обществени отношения вече са уредени с нормативни актове от по-висока степен, каквито са Законът за защита на животните и Законът за ветеринарномедицинската дейност. В тях са детайлизирани условията за идентификация и регистрация на домашни любимци, за регламентираните места за разходка, забраните за извеждането на кучета без повод, при агресивни без намордник, както и за таксите, които собствениците плащат, т.е. описани са всички задължения. Наред с това са регламентирани и контролните правомощия на кметовете за спазване на законовите изисквания.

Според прокуратурата благоевградските общински съветници, които са приели наредбата с решение от 29 септември 2013 г., а след това с решение от 27 януари 2017 г. са я изменили, не са имали тази компетенция. Освен това по собствено усмотрение са разширили и кръга на освободените от плащане на такси лица, като включили в него собствениците на ловните кучета.

Тримата административни съдии Марияна Мицева, Стоянка Пишиева-Сахатчиева и Иван Шекерлийски споделят доводите на прокуратурата и считат, че наредбата следва да бъде прогласена за нищожна. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА