Какво се случва, ако собственик на имот на своя глава и разноски предприеме превантивни действия, за да защити имота си от наводнение? Може и да бъде ударен с глоба от 5000 лв. от Басейнова дирекция.

Такъв е случаят с Антон Воденичаров, който, за да предпази земеделския си имот в благоевградското село Долно Българчево, преместил два бетонни блока, изхвърлени като отпадъци в коритото на река Лисийска. Стопанинът се опасявал, че панелите ще отклонят естествения ход на реката, което може да доведе до заливане на нивата му, поради което с багер ги преместил в лявата част на брега.

Действията му забелязала кметицата на селото Елена Стойчева, която подала сигнал на телефон 112 за изкопни работи в реката и на място пристигнали служители на Басейнова дирекция. При проверката багерът не работел, но инспекторите установили, че с него е осъществено изземване на инертни материали от левия бряг на р. Лисийска, с които е засипвано коритото на реката. По този начин е разрушена част от лявата предпазна дига и е нарушено естественото състояние на участъка, въпреки че към момента на проверката реката била пресъхнала и нямало вода. На собственика на багера Антон Воденичаров от село Бело поле бил съставен акт за административно нарушение на Закона за водите, в резултат на който впоследствие директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ му наложил глоба от 5000 лв. Той обжалвал наказателното постановление в Районен съд с мотива, че панелите не били част от дигата, която била разрушена и изобщо липсвала, което застрашавало неговия и други, намиращи се в съседство земеделски имоти, както и самия полски път. 

В хода на делото са разпитани като свидетели инспекторите от Басейнова дирекция, които обяснили, че при проверката са заварили багер в реката, за който Воденичаров признал, че е негов. Въпреки твърденията му, че се е опитал да защити собствен имот в съседство, проверяващите счели, че той е извършвал действия в речното корито на р. Лисийска, с които нарушил естественото течение на реката и в участък от 50 метра нарушил лявата дига на същата река. Същевременно обаче те не били възприели описаните в акта действия, защото при отиване на място багерът му бил в покой. В момента на проверката в реката не е имало вода и била пресъхнала, което било нормално и не изключва нейното пълноводие отново, защото се води „действаща река“. Инспекторите потвърдили, че в речното корито имало два панелни блока, за които не знаят откъде са попаднали и предполагат, че били от лявата предпазна дига на тази река. Наличието на тези бетонови елементи в коритото обаче несъмнено променяло течението на реката.

Като свидетел е разпитана и кметицата на село Българчево Елена Стойчева, която подала сигнала. Според нея Воденичаров копаел от едната дига и слагал земя на другата дига, което било опасно, защото при пълноводие на реката, каквото имало през 2015 г., щяло да застраши имоти на хората в селото. Двата панела били поставени много отдавна за укрепване на дигата на реката, а когато отишла на място с проверяващите, те били изместени в средата на реката. Кметицата посочила, че реката е излизала от коритото си при пълноводие и е стигала на 200 м от имота на Воденичаров в съседство. В заседанието била проведена и очна ставка помежду им, но тъй като всеки от тях си поддържа твърденията за изясняване на обективната истина, е назначена съдебно-техническа експертиза.

Вещото лице Сапаревска отишла на място и установила, че р. Лисийска е проводима и нищо в коритото й не препятства хода на водата. Според нея дига има само от дясната страна на реката и по десния й бряг, а дига по левия й бряг нито съществува, нито е разрушавана. Освен това установила, че описаните координати за местоположение на реката като воден обект не кореспондират с координатите му на място, а попадат в обхвата на полски черен път, граничещ с левия бряг на тази река. Левият бряг на реката е стръмен, а след моста течението прави завой наляво и достига плътно до брега. При пълноводие водата подкопава брега и полския път , който в този участък вече е разрушен, а част от него попада в границите на земеделския имот на Воденичаров, който при прииждане на реката е застрашен.

Експертката е категорична, че панелите не са част от дига на реката и още по-малко такава по левия й бряг, защото там дига не е имало въобще. В заключение тя препоръчва да останат там, където са преместени, за да се ползват за укрепване на левия бряг на реката и защита на полския път и намиращите се в съседство земеделски имоти.

Според съдия Екатерина Николова описаните нарушения за разрушаване на част от леглото на р. Лисийска в участъка под моста, свързващ двете махали в село Долно Българчево, се опровергават от експертизата. Действията на Воденичаров са били в защита на земеделския му имот и компрометирания път, а с преместването на двата бетонни блока и насипване на пръст е осигурил естествена проводимост на реката и укрепване на левия й бряг. С тези мотиви глобата на Басейнова дирекция е отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА