Един от първите хотелиери и ресторантьори в община Сандански Румен Анастасов, който е собственик на мотел „Драг Далас” и доби популярност с протеста си пред сградата на кметството в Сандански, е на път да загуби незаконно присвоените от него 7 декара общинска земя в землището на с. Плоски. Това е решението на съдия Катя Сукалинска в Районен съд – Сандански по делото, образувано по протест на Окръжна прокуратура – Благоевград. С него се отменя Решение № 4227 на Поземлената комисия в курортния град, на база на което е дадено право на Р. Анастасов на собственост върху земеделски земи в землището на с. Плоски.

Съдия К. Сукалинска признава за нищожно решението на Поземлената комисия в Сандански, чрез което незаконно Р. Анастасов е владял 7 декара общинска земя.  В решението е посочено, че Р. Анастасов не е подал заявление до Поземлената комисия за възстановяване на земите в законовия срок, липсват и доказателства, че имотите с площ от 7 декара преди колективизацията са били негова собственост или наследствени такива.

Любопитен е фактът, че според съдия К. Сукалинска в регистрите на общинската служба, която е правоприемник на Поземлената комисия в Сандански, не съществува Решение №4227 от 11.01.2000 г. и липсва преписка на хартиен или електронен носител за издаването му. Р. Анастасов е посочил в решението, че притежава входящ номер 2048 Б от 30.12.1991 г. Установено е, че това е служебен номер на преписка, отнасяща се за земеделска земя, останала след възстановяването на правата на собствениците, представляваща т.нар. остатъчен фонд или земи по чл. 19 от ЗСПЗЗ. От събраните доказателства по делото става известно, че през 1999 г. Р. Анастасов купува 7 декара земеделска земя в съвсем друго място, в местността Горничето, като придобива с нотариален акт два имота, единият е 1 декар, вторият – 6 декара. Това са имоти, които се намират над жп линията, от другата страна на имотите, собственост на община Сандански. С така направената промяна на номерата на имотите впоследствие Р. Анастасов става собственик на общинските имоти , които се намират на изключително апетитно място, върху които впоследствие построявана паркинг за тирове и тераса.

От 2000 г. досега Р. Анастасов стопанисва общинска земя с площ от 7 декара, без да плаща наем на община Сандански. Все още не е изпълнено и решението на Административен съд – Благоевград, с което остава в сила заповед на кмета на общината за събаряне на незаконно построените имоти на Р. Анастасов върху общинската собственост.  

ЛИДИЯ МАНЕВА