Ураганен вятър и градушка с големина на бобено зърно нанесоха значителни материални щети в Свищовско снощи. Прекъсната е железопътната линия при село Морава. Паднали дървета са препречили пътища, скъсани са електропроводи. Няма ранени хора, съобщи за БНР кметът на община Свищов Генчо Генчев.

Най-значителни са щетите от бурята в свищовските села Морава и Деляновци. Няма пострадали и бедстващи хора, но са наводнени много имоти и пътища, заяви кметът на Свищов Генчо Генчев:

“Целият път към селото е наводнен с кал, наноси, тиня. Паднали огромни дървета, борове върху къщи, върху пътя. Същото е положението и в Деляновци. Скъсани са жиците на електрозахранването”.

Екипи на Електроразпределителното дружество и общинския кризисен център в Овча могила работят по отстраняване на щетите. Паднали дървета са прекъснали железопътната линия Левски-Свищов в района на село Морава, посочи кметът Генчев:

“Има четири пътника, четири студента, в момента са настанени при началника на гарата в село Морава и пътува автобус от Свищов, за да можем да превозим тези пътници”.

Тази сутринта ще бъде направен повторен оглед и оценка на щетите.

Градушка от ледени късове с размер на орех удари вчера следобед и Централна България. Засегнати бяха Карлово, Нова Загора и Котел. Магистрала “Тракия” край Нова Загора побеля от ледените късове. По разпореждане на министъра на земеделието Десислава Танева са сформирани комисии за оценка на щетите.

От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани действия, които да предотвратят градушки, тъй като те са извън защитавана територия. От Агенцията припомнят, че не извършват такива действия и над населени места.

До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт “Тъжа” в района на Област Стара Загора.

Дъжд, гръмотевици и градушка и днес

И днес ще има гръмотевична активност, по-бурна в Централна и Източна България. В тези райони остава опасността от градушки. Риск от поройни наводнения днес и утре има по теченията на реките в Добруджа – Царцар, Сенкьовица, Ружичка и Хърсовска, както и по водосбора на река Камчия. Валежите ще продължат и в събота в Източна България. В неделя времето ще се стабилизира, но от понеделник отново очакваме превалявания с гръмотевична активност.