Това няма връзка с правото, това е тяхно правосъдие, бяха първите думи на Радован Караджич, след като чу решението на Апелативнната камара, че присъдата му от 40 години затвор се увеличава на доживотен затвор. По този начин бе променена присъда на Хагския трибунал от март 2016 г.

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич с присъда на Международния остатъчен съдебен механизъм бе осъден на най-строгото наказание, след като бе обявен за виновен за геноцид, престъпления против човечеството и нарушаване на законите и обичаите на водене на война в Босна и Херцеговина.

Караджич изслуша произнасянето на присъдата спокойно, седнал на мястото, предвидено за обвинени, без да показва никакви емоции. Обяснявайки обявената присъда, съдия Ван Йонсен от Дания каза, че Апелативната камара е сметнала, че Караджич не е отговорен за геноцид в шест общини в Босна и Херцеговина, тъй като не е доказано, че е имало намерение това да се случи, но е виновен за геноцида в Сребреница, за обсадата на Сараево и всичко, което последва след нея, както и за взимането на служители на ООН за заложници.

Апелативната камара е съгласна с прокуратурата, че предишното наказание от 40 години затвор е неадекватно с оглед на тежестта на престъпленията, които Караджич е извършил, а също така е неразумно и несправедливо, заяви съдия Йонсен. Членовете на камарата при определяне на размера на присъдата се позоваха на присъди на трима осъдени за геноцид в Сребреница, които получиха доживотни присъди, а след това посочиха, че Сребреница е само малка част от обвиненията, за които Караджич е обявен за виновен.

След произнасянето на присъдата, което продължи около един час, в съдебната зала на остатъчния механизъм се чуха ръкопляскания, но имаше и освиркване.

Второстепенната присъда на Радован Караджич е валидна, но не е окончателна, заяви Горан Петрониевич, един от правните защитници на бившия президент на Република Сръбска. Имаме право на извънредно правно лекарство - ревизия. Ще посетим Караджич днес и ще разгледаме възможността от всички доказателства, които прокуратурата скри от нас по време на първоинстанционната процедура да създадем ново фактическо положение, което ще бъде достатъчна причина за внасяне на искане за ревизия, заяви Петрониевич. Той добави, че в тази част на правната борба ще бъде направено още едно усилие да се стигне до истината. Коментирайки присъдата, с която наказанието на Караджич от 40 години затвор бе увеличено на доживотен затвор, Петрониевич каза, че това е чисто политическа присъда. Той посочи, че присъдата е приета под сериозен натиск.

Защитникът на Караджич смята, че американският съдия Теодор Мерон е определил присъдата, независимо от това, че през ноември миналата година в Апелативната камара той бе заменен от португалския съдия Иво Роса. Петрониевич оцени, че присъдата съдържа много нелогичности, непознаване на правото и фактически неистини, поради което няма да допринесе за помирението, а ще повлияе само върху задълбочаването на различията между народите в Босна и Херцеговина.

Произнасянето на присъдата на Радован Караджич бе белязано с малки инциденти. Полицията поиска да бъде премахнат плакат, на който пишеше "Радован Караджич - геноцид и Адолф Хитлер - Холокост", с мотив че изтъкването на името на Хитлер не е подходящо. Още един инцидент имаше пред сградата на съда, когато неизвестен мъж пристигна със знаме на Сърбия и плакат, на който пишеше "Механизмът е политически съд", а след възмущение от страна на насъбралите се, той напусна мястото с посланието, че ще се върне.

(От БТА)