Четирима души с досиета са въртели търговията с органи в Турция. Те са осигурявали донори за трансплантации за южната ни съседка и са прибирали между 50 и 100 000 евро за всеки успешен случай, съобщи TrafficNews.

Срещу далеч по-скромни суми са продавали органите си безработни роми от София, Монтана и Враца. В повечето случаи нуждаещите се са теглили кредити, ипотекирали са имоти и т.н, за да могат да заплатят исканата сума от около 60 000 евро.

Заради разбитата престъпна група беше даден брифинг от шефа на спецпрокуратурата Димитър Петров, говорителят на същата институция Сийка Милева, зам.-шефът на ГДБОП Любомир Янев и неговият колега Илия Делчев, участвал пряко в залавянето на престъпната група.

Трима мъже и една жена въртели бизнеса. Те са стари познайници на полицията, а в криминалните им досиета присъстват различни провинения. Всички те са демонстрирали много висок стандарт на живот, единият дори е имал за прикритие фирма за внасяне на коли от чужбина. Всички са български граждани, но един е имал и турски паспорт.

Схемата действала от февруари тази година.

Двама от бандата свързвали донорите с хора, които се нуждаят от трансплантация. Другите се занимавали с набирането на донори. Всичко се е случвало в Турция, единственото нужно е било да има документ за роднинска връзка, които са били фалшиви. Договорените суми пък често се давали на няколко транша.

На 10 септември е бил задържан автомобила, в който са пътували организаторите на канала. С тях са били още донор и пациент, нуждаещ се от бъбрек. В колата са били открити фалшиви паспорти и солидна медицинска документация. Имало и няколко мобилни телефона.

"Донорите са имали по два паспорта- истински и фалшив. Истинският се ползвал на границата, а фалшивите в болницата. Представяни са и легализирани документи за роднински връзки между донора и нуждаещия се. Ако тестът за съвместимост е отговарял се е правела процедурата, ако не донорът се е връщал в България", обясни прокурор Сийка Петрова.