Трима мъже от Лом на 27, 33 и 34 години са задържани в Монтана за измама на служител в заложна къща с 15 хил. лева, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 21:30 часа снощи мъж на 34 години от Лом въвел в заблуждение служител в денонощна заложна къща в Монтана, че му оставя за залог пет златни кюлчета, всяко от които с тегло 31,10 грама. Срещу тези пет правоъгълни, жълти предмета служителят е предоставил 15 хил. лева в брой.

Откриха контрабандно злато за 235 000 лева на границата СНИМКИ


Малко след „сделката“ служителят се е усъмнил в достоверността на „кюлчетата“ и е подал сигнал в полицията. По случая са извършени незабавни оперативно-издирвателни действия и са задържани трима съпричастни към измамата мъже. С полицейска заповед им е наложено задържане за 24 часа с цел изясняване на случая. Образувано е досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс.

18-годишен преби майка си и баба си

В област Монтана имаше бум на измамите в периода 2015-2020 година. Тогава годишно измамниците прибираха около 300 хил. лева от жертвите в областта, като имаше отделни случаи с дадени наведнъж по 30 хил. и 40 хил. лева. Най-често ставаха телефонни измами, но имаше и такива с фиктивна покупка на домашни животни, с климатици, залози и т.н. Полицията в Монтана напечата и разпространи листовки с указания как хората да се пазят от измами и в последните три години броят им намаля, но те не спряха, съобщиха за БТА от полицейската дирекция в града.