Три дни преди Битката за Пловдив вестник "Тема Спорт" разговаря с единия от собствениците на Ботев Румен Чандъров. За неговото влизане в клуба се заговори още през есента на миналата година. Точно преди месец той и Георги Самуилов официално поеха издръжката на клуба. Реално Чандъров има зад гърба си две дербита с Локомотив - победа 1:0 у дома през февруари и загуба с 1:2 на "Лаута" в края на април. През лятото старши треньорът Николай Костов пое курс към пълна промяна и изграждането на почти изцяло нов отбор, като обеща по-предно класиране от миналогодишното - седмо. Чандъров бе сдържан и не направи гръмки изказвания и обещания.

Г-н Чандъров, какви са надеждите в Ботев Пловдив преди началото на шампионата и дербито с Локомотив?
- Очаквам хубава игра, много публика и да бием. Това би било идеалното начало.

Готов ли е отборът за това предизвикателство - Битката за Пловдив в първия кръг? Гледахте го при представянето с Верея миналата седмица.
- Не може да е готов още, но сме на прав път. Ще ни трябват още няколко мача, докато момчетата Влязат в ритъм. В общи линии тимът е окомплектован.

Иван Стоянов и Тодор Неделев ли са попаденията в лятната селекция? Първият вкара 8 гола в контролите, а втория успяхте да договорите под наем от Майнц 05 за още една година.
- Радвам се, че привлякохме качествени българи. Дали сме изцяло възможността на треньора и спортното ръководство да направят отбора по техните виждания. Мисля, че играчите, които взехме, не са лоши.

Каква е целта, която поставихте пред отбора?
- Нормално е да искаме да сме в първата шестица. Няма да кажа, че желаем да сме на седмо или осмо място. Мисля, че целта е реалистична. Дай Боже момчетата да имат и малко късмет.

Какви са впечатленията ви от градския съперник Локомотив?
- С две думи - опитен отбор. Това е.

Това ли е превъзходството на Локо над Ботев на този етап?
- Ако гледаме по този начин - да. Но се надявам на терена да не е така.

Дербито ще се играе в Бургас, променя ли това нещата?
- Това е реалността. Бургас, София... където и ще да е, трябва да играем. Направили сме нужната организация всичко да мине подобаващо.

Кога може да очакваме Ботев Пловдив да се завърне в Коматево?
- Надявам се за другото домакинство (б.а. - на 15 август със Славия) да сме си там. В най-лошия случай за следващото (б.а. - в 5-и кръг с Нефтохимик). Важното е, че се намери решение на проблема с осветлението.

Как стоят нещата с финансовата стабилност на клуба? Работи ли се по намирането на генерален спонсор?
- Търсим, говорим, но няма нищо конкретно. В момента бюджетът ни е ясен - 3-3,5 милиона лева. Би трябвало с този бюджет да се преборим за първата шестица, но трябва да се има предвид, че ние налагаме млади футболисти. Не може да имаме някакви свръхочаквания. Може би след година и половина-две, когато тези млади момчета станат по-опитни, картината ще е по-различна. Не може, няма как да стане по-бързо.