Над 50 души загинаха и десетки бяха ранени при нападение с камион бомба тази сутрин в североизточния сирийски град Камишли, предаде Ройтерс.

Атаката, извършена близо до щаб на кюрдските сили, е най-кървавата в Камишли от години, заяви базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

При взрива са загинали най-малко 55 души, но броят на жертвите се увеличава заради многото тежко ранени.

"Ислямска държава" пое отговорността, като заяви, че мишена на самоубийствения бомбен атентат са били кюрдските сили за сигурност. Групировката и преди е извършвала бомбени атентати в Камишли, който е разположен в провинция Хасака, близо до границата с Турция. Кюрдските милиции "Сили за защита на народа" контролират голяма част от провинцията, след като отнеха обширни райони от джихадистката групировка миналата година.

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от мястото на атентата, на които се виждат разрушени сгради, огромно количество отломки, пръснати по улицата, и стълбове дим. Експлозията е била толкова мощна, че ударната вълна е строшила витрини на магазини в близкия турски град Нусайбин, където двама души са пострадали леко, твърди очевидец.
 

/БТА/