Гърция охранява силно морската граница в Егейско море след информация, че турски военни метежници са се насочили с надуваеми лодки към гръцки остров, съобщи БНР.

Министерството на отбраната, както и пристанищните власти, потвърдиха, че до момента няма извършен опит на турски военни да влязат в гръцки териториални води.

Засилена е охраната на остров Сими, който се намира само на 10 мили от турския бряг и именно там се предполагаше, че ще направят опит да влязат метежниците.

Гръцките военни следят всяко движение в Егейско море и са в готовност да се намесят веднага.

Същевременно в повишена готовност са армията и полицията в областта Еврос, където се намира сухопътната граница с Турция, за да се предотврати евентуален опит за прехвърляне на турски военни в Гърция.

Властите предполагат, че има риск военни, участвали в преврата, да се опитат да влязат на гръцка територия на малки групи от двама или трима души. Щателни проверки се извършват от силите на реда в целия район Еврос.

Днес в ранния следобед пред съда в Александруполис ще бъдат изправени турските военни, влезли нелегално в Гърция с хеликоптер. Задържаните дори тази нощ бяха прехвърлени в Кавала от съображение за сигурност, а от рано тази сутрин подсилени полицейски части охраняват съдебната сграда в Александруполис. Пред нея са камерите на турските медии, които очакват решението на гръцките магистрати.