Германците са изпълнени със страх и се нуждаят от отговори от своите политици след четири нападения за по-малко от седмица, две от които бяха свързани с ислямисткия тероризъм, заяви премиерът на Бавария Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс и ТАСС."Трябва ни повече сигурност в Германия. Хората са ядосани, изпълнени са със страх и това е напълно разбираемо. Те се нуждаят от надеждни отговори от политиците, а не от безкрайни дебати и оправдания", каза лидерът на Християнсоциалната партия, като прикани федералното правителство да предприеме решителни действия за подобряване на сигурността след нападенията.

"Ислямисткият тероризъм стигна до Германия и населението с право очаква от нас да му дадем решителен отпор. Властите трябва да направят всичко за повишаването на сигурността в Бавария и в цялата страна. Всичко необходимо ще бъде финансирано", каза премиерът на Бавария.

Бавария планира крути мерки срещу бежанските центрове след поредицата смъртоносни нападения, заяви баварският вътрешен министър Йоахим Херман, цитиран от ДПА.

27-годишният сирийски бежанец, който се самовзриви на музикален фестивал през уикенда, е имал достатъчно материали за втора бомба в стаята си в бежански приют, каза Херман и призова за по-строг граничен контрол.

"Не може да има политика на отворените граници", заяви Херман и добави, че самоличността на бежанците трябва да се установява на границата.

Хората без необходимите документи за самоличност трябва да останат на границата, каза той.

Баварският министър на правосъдието Винфрид Баусбак поиска да се слагат електронни гривни на "екстремисти, смятани за потенциална заплаха за обществената сигурност".

Властите трябва да подобрят начините на следене на такива лица, добави той.

Трябва също така да се въведат по-строги мерки срещу ислямисти, които ползват интернет в опит да вербуват поддръжници и по-добри мерки за съхраняване на информацията, заяви Баусбак.

Канцлерката Ангела Меркел ще прекрати лятната си ваканция на вилата си в Укермарк и ще се върне в Берлин в четвъртък за годишната си пресконференция по актуални вътрешно- и външнополитически въпроси, съобщи пресслужбата й.

Вътрешният министър на Баден-Вюртемберг, където сириец уби жена в неделя, също поиска по-строги мерки към бежанците, предаде Асошиейтед прес.

"Тези, които злоупотребяват с гостоприемството ни, трябва да се върнат в родните си страни", заяви Томас Щробъл.

Три от четирите нападения в последната седмица са дело на имигранти и това съживява безпокойствата дали Германия може да се справи с влезлите миналата година на нейна територия около 1 милион мигранти, отбелязва АП.

Премиерът Зеехофер също така обяви, че Бавария ще назначи повече полицаи.

"Ще има значително увеличение на броя им", каза той./БТА/