Работник от ВМЗ-Сопот пострада при трудова злополука. 56-годишният Ангел Манолов паднал във вана с основа по време на работа вчера. Той е получил 75% химически изгаряния. Мъжът е с опасност за живота, лекари от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се борят за живота му.

Злополуката е станала около 12.20 часа, към края на работната смяна, в който дългогодишният служител на оръжейницата работи като галванизатор цианови вани - регулировчик. При почистване на работното пространство той залитнал и паднал в намираща се до него вана с основа. Химикалите са неутрализирани веднага, но част от тях останали по облеклото на Ангел и впоследствие продължили да предизвикват изгаряния. В момента на инцидента работникът не е носел защитни ботуши, които са задължителни за всеки галванотехник. 

Веднага към ръководството на ВМЗ е подаден сигнал за злополука. На място пристигат изпълнителният директор Иван Гецов и отговорните длъжностни лица, екип на Бърза помощ и полиция. Информирана е и съпругата на пострадалия. Ангел е откаран с линейка в Пловдив.

Видимо имаше изгаряния по ръцете. Но беше контактен, заяви изпълнителният директор инж. Иван Гецов. 

Пострадалият работник е със 75% химическо изгаряне, съобщиха от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ "Свети Георги", където е настанен Ангел. Изгарянията са причинени от натриева основа и натриев хидрокарбонат, съобщиха дежурните лекари. Още при приемането на пациента е направено обливане, изкъпване и хидротерапия. Мъжът е поставен във вана с антисептични разтвори. Извършена е и първична хирургична обработка на всички рани. Осъществена е некротомия на лявата ръка, след което е поставена превръзка с йодасепт. Пациентът е под постоянно лекарско наблюдение. Ежеминутно се следят жизнените показатели на пациента. При подобряване на състоянието му се предвижда оперативна интервенция за премахване на кожата на лявата на ръка.

Ангел Манолов е дългогодишен работник на ВМЗ - Сопот. Мъжът е от съседното село Войнгово. Веднага след инцидента ръководството на ВМЗ е уведомило съпругата му.