БСП готви вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за сигурността, здравеопазването и демографската криза. Това са най-слабите сектори, според пловдивските депутати Манол Генов и Георги Търновалийски.


„ Дотам я докарахме, че полицаите да си мечтаят Цветанов да им е министър. Недоверието към Румяна Бъчварова е не само сред обществото , но и сред служителите на МВР. Последното изследване на Алфа Рисърч сочи, че Бъчварова и Тодор Танев са отрицателните рейтингови министри на кабинета Борисов2”, коментира на пресконференция Манол Генов.


Според него с репликата си „ Стига вече” Бъчравора е забранила да се критикува МВР. „ Ттова го няма и в Закона за защита на държавата. Нима когато критикуваш едно министерство , застрашаваш националната сигурност? Виждаме , че с обедняването на хората ескалира битовата престъпност, увеличиха се обирите и грабежите. От друга страна има пълна демотивация на личния състав на полицията, който работи на терен. Немалък проблем са и бежанците и невъзможността на МВР да се справи. Оградата на границата с Турция още не е достроена, а нейната цена набъбна около 4 пъти. Голям пролбем е и липсата на полицаи в селските райони. В Ссадово, например, ако някой младши инспектор напусне или някой полицай се пенсионира, на негово място не се назначава нов служител. Респектът към полицията се губи и ставаме свидетели на саморазправи. ”, изброи част от критиките на БСП към вътрешното ведомство пловдивският народен представител. Според него Министрество на отбраната, ДАНС и Военното разурзнаване също не се справят.


Георги Търновалийски уточни, че БСП обсъжда за вот на недоверие и секторите здравеопазване и демографска криза. Социалистите в петък вече са водили разговори с ДПС и БДЦ за подрепа. Движението за права и свободи настоява вотът да е за цялостна политика към правителството.