Модулът на паметта на черната кутия на сваления от турски изтребител над Сирия руски военен самолет Су-24 е повреден. Това показа предварителният оглед.

Черната кутия бе отворена днес в Москва в присъствието на представители на медиите, на чужди дипломати и експерти, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Засега обаче не е ясно обаче кои от записаните данни са изгубени, отбелязва АП.

Отварянето бе показано в едночасово пряко излъчване по тв канала "Русия 24".

Специалистите използваха отвертки, чук, бормашина и обикновена прахосмукачка.

Заместник-шефът по безопасността на полетите на руската военна авиация Сергей Байнетов каза, че журналистите са станали свидетели на "свeтая светих" при разследването на самолетна катастрофа.

С цел максимална откритост и прозрачност при разследването руските власти поканиха британски, китайски и индийски дипломати да присъстват на отварянето на черната кутия.

Заместник-командващият руските военновъздушни сили генерал-лейтенант Сергей Дронов каза пред журналистите, че Москва е поканила 14 страни да изпратят свои експерти, за да изследват черната кутия на самолета, но само британски и китайски експерти са се съгласили да изследват данните от записващото устройство.

Кутията бе показана на журналистите, при което Дронов обърна внимание, че боята върху винтовете й е непокътната, което показва, че устройството не е било отваряно и се изключва всякаква манипулация. Кутията е в състоянието, в което е била намерена на мястото на падането на самолета, посочи той.

Русия настоява, че информацията от черната кутия ще докаже твърдението на Москва, че бомбардировачът не е нарушавал турското въздушно пространство при трагичния инцидент на 24 ноември. Турция пък твърди, че е свалила руския бомбардировач, след като той за 17 секунди е навлязъл в турското въздушно пространство.

Инцидентът, при който бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителен екип, обтегна традиционно топлите руско-турски отношения, а Москва веднага наложи икономически санкции на Анкара, отбелязва Асошиейтед прес.

Дронов каза, че данните от записващото устройство ще бъдат огласени в понеделник, пише БТА.