Молдовският шофьор, който беше заловен с 2 000 000 нелегални цигари на ГКПП "Дунав мост", остава в ареста. Вчера съдът реши да му наложи постоянна мярка за неотклонение, по искане на Районна прокуратура - Русе.

29-годишният Иван Ц. е привлечен като обвиняем за това, че на 23 юли 2016 на ГКПП „Дунав мост“, е държал акцизни стоки - общо 100 000 кутии цигари марка “MARBLE”, по 20 къса в кутия с надпис “FOR DUTY FREE SALE ONLY”. Всички те са без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон и са на обща стойност 750 000 лв.

Случая бе определен като немаловажен и предмета на престъплението е в големи размери. Кашоните със 100 000 кутии или 2 млн. къса цигари са били укрити в тайник, спрециално направен в предната стена на ремаркето. Така камионът е изглеждал празен. Разкриването на контрабандата в Русе отведе разследващите до склада на Иван Драшков в софийското село Нови хан, откъдето бяха иззети 1 500 000 къса цигари. Акцията по осуетяването на разпространението на 3 500 000 къса контрабандни цигариб е дело на съвместни действия на Служители на ГДБОП и Агенция "Митници". Така предотвратената щета за републиканския бюджет възлиза на 1 312 500 лева.

 

Иван Ц. е роден в Молдова, но живее и работи в Румъния. Вчера пред съда районният прокурор Яна Илиева поиска той да бъде задържан в ареста, тъй като няма постоянен адрес в България и има вероятност да се укрие, или да извърши друго престъпление. Предвиденото наказание за подобно деяние е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Според обвинението, за такова старателно укриване на цигари се изисква солидна подготовка. "Не съм знаел за цигарите, никога не бих извършил нещо такова", каза пред съда Иван, като добави, че жена му е бременна и иска да си отиде в къщи.

Съдът прие за основателни мотивите на прокуратурата, че са налице всички законови предпоставки за задържане под стража на молдовеца.

От събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Иван Ц. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това решението на Районния съд беше да му наложи мярка за неотклонение задържане под стража. Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Русе.