Има някои уж дребни фалове, които обаче са в състояние да разрушат завинаги имиджа ви на работното място. Намерихме поне 7 неща, които не бива да правите в офиса. И не става дума за пушене или разлято кафе, а за навиците, които ще навредят сериозно на кариерата ви.

Минимум усилия

Става дума за случаите, когато получавате задача от шефа си, приемате, но не влагате почти никакво старание – казано направо, отбивате номера. Ако не искате да свършите нещо, проявете куража да го заявите ясно. Никой не обича мързеливците в офиса – нито началниците, нито колегите.

Премълчавате истината

Честността е най-добрата политика. Дори да сте направили грешка, най-добре е да поемете отговорността за нея. Вероятно шефът ви няма да се зарадва на гафа, но ще знае, че заслужавате доверие – а то струва скъпо. Същото се отнася и за успехите ви – ако сте завършили проекта по-рано или сте сключили изгодна сделка, не се срамувайте да съобщите на началника си добрата новина.

Доносничество

Когато сгрешите, проява на доблест е да си го признаете. Но ако забележите грешка на колега, не е най-доброто решение да тичате да докладвате на шефа. Ако забележите, че някой от колегите ви има проблеми, питайте го дали се нуждае от помощ.

Завист

Това чувство, освен че ще ви създаде врагове, ще понижи и собствената ви ефективност и ще влоши настроението ви. Не се сравнявайте с другите, не мислете за чуждите успехи, а се фокусирайте върху собствените си постижения.

Злорадство

Едва ли ще се издигнете в служебната йерархия, ако тихо се радвате на чуждите неуспехи. Ако отбелязвате всеки проблем на колегите, няма да може да се съсредоточите върху собствения си професионализъм.

Интриги

Елинор Рузвелт е казала: „Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, ограничените умове обсъждат хора.” За да се издигнете в работата, не вземайте участие в интриги, а си изградете имидж на човек, на когото може да се има доверие.

Създаване на стрес

Някои хора имат „таланта” да създават на работното място стрес – и на себе си, и на околните. Най-уязвими са силните и слабите хора. Реакцията на силния човек е гняв, а на слабия – страх. И двете емоции са разрушителни за благоприятната работна атмосфера.