Заключителната пресконференция на президента на САЩ Барак Обама в края на годината премина под знака на "Междузвездни войни: Силата се пробужда", предаде ДПА. Премиерата на новия епизод от култовата поредица бе тази седмица, предизвиквайки истерия сред милиони фенове в целия свят.

Американският президент също не подмина темата.

"Отивам да гледам "Междузвездни войни". Е, благодаря ви", обяви тържествено той пред репортерите и излезе от залата. По-късно говорителят на Белия дом Джош Ърнест влезе в пресрума, придружаван от двама имперски щурмоваци и един весел дроид.

По-рано Обама даде на репортерите да се разберат, че за него те остават на заден план след новия епизод от култовата сага.

"Нека бъда ясен", каза американският президент със сериозен тон в началото на пресконференцията, "(това) не е най-важното събитие, което ще се случи в Белия дом днес". И поясни: "Ще има прожекция на "Междузвездни войни" за семейства и деца (на иракски войници, убити при бойни действия). Така че ще се опитам да бъда кратък."

На пресконференцията си Обама беше категоричен, че има напредък в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), и изрази увереност, че джихадистката групировка ще бъде победена, предаде Ройтерс.

"Ще победим ИД и ще направим това, като ги притискаме систематично, отрежем техните снабдителни линии, пресечем финансирането им, премахнем техните лидери, ликвидираме силите им и разрушим тяхната инфраструктура. Виждаме стабилен напредък в много от тези сфери, така че те ще бягат", каза Обама на годишната си пресконференция в Белия дом вчера.

Американският президент подчерта, че сирийският му колега Башар ал Асад е загубил своята легитимност "в очите на повечето от своите сънародници" и трябва да се оттегли. Това е необходимо, за да бъде сложен край на кръвопролитията в Сирия, увери той.

Обама видя възможност за дипломатическо решаване на конфликта в Сирия, малко преди Съветът за сигурност на ООН да приеме с единодушие резолюция в подкрепа на мирен план, предвиждащ режимът на Асад и опозицията да започнат преговори идния месец, предаде ДПА.

Политическият преход може да доведе до примирие, което да позволи на всички страни да се съсредоточат върху "фокус номер едно на нашето внимание", а именно - унищожаването на "Ислямска държава" и нейните съюзници в Близкия изток, подчерта президентът на САЩ.

Той отбеляза, че при решаването на конфликта в Сирия е необходимо да бъдат взети предвид интересите и на Русия и Иран, както и да бъде защитено алауитското малцинство, към което принадлежи Асад, предаде ТАСС.

Обама призова американците да останат бдителни за потенциалната заплаха от доморасли джихадисти от "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

След края на пресконференцията той отпътува за Сан Бернардино, Калифорния, където съпрузи, радикализирани мюсюлмани, вдъхновени от ИД, убиха 14 души на 2 декември. После Обама ще замине за Хавайските острови, където ще прекара коледната си ваканция заедно със своето семейство, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ потвърди готовността си да работи заедно с Конгреса за затваряне на центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо - едно от основните обещания, които направи през кампанията за изборите, след които влезе в Белия дом, предаде Франс прес.

"Гуантанамо продължава да бъде един от основните доводи за вербуването на джихадисти", предупреди Обама. Той загатна, че е възможно да закрие затвора в американската военноморска база в Куба с президентски указ.

В началото на следващата година в Гуантанамо може да има под 100 заподозрени терористи, отбеляза Обама.
Президентът на САЩ изрази задоволство от международното споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, което бе договорено по-рано този месец в Париж, предаде Ройтерс.

То създаде търсене за чиста енергия, което няма да е зависимо от действията на американския Конгрес, посочи Обама. Той прогнозира, че търсенето на енергия от чисти източници ще се ускори през следващото десетилетие. (БТА)