Американски учени са предупредили, че ни очаква космически феномен, който ще потопи Земята в двуседмичен мрак, като началото ще е на 15 ноември 2016 година, съобщи таблоидния сайт newswatch33.com.

Според информацията, явлението е предсказано от Чарлз Болден, шеф на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство към НАСА.

Феноменът стартира на 26 октомври. Тогава Венера и Юпитер ще встъпят в така наречения „паралелизъм”, в резултат на който ще са разделени само от един градус. Тогава Венера ще започне да се движи към югозападната част на Юпитер да свети 10 пъти по-ярко от него.

Сиянието на Венера се очаква да нагрее газовете на Юпитер и да предизвика реакция, която ще доведе до отделянето на огромни количества водород. Именно той ще предизвика супермощен взрив на Слънцето, а температурата на нашата звезда ще достигне до 9 000 градуса.

За да преодолее последствията, Слънцето ще започне да усилва излъчването си и именно високата температура ще доведе нашата звезда до синкав оттенък, което пък ще намали светлината, която тя излъчва. Очаква се това състояние на Слънцето да продължи две седмици.

Според цитирания сайт именно такава информация е изнесъл Чарлз Болден пред администрацията на президента Барак Обама. Ситуацията обаче няма да е катастрофална за нашата планета, а просто ще трябва да преживеем периода като жителите на Аляска през зимата.

НАСА била категорична, че няма да има опасни за живота ни последствия от потъмняването на Слънцето през ноември.