Надявам се, че ако има визията, може би в рамките на 3 месеца бихме могли да имаме някакво развитие. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание относно бъдещето на проекта АЕЦ "Белене", предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да бъде направена оценка, одити по отношение на обособяването на ново дружество. Всичко това е в рамките на нормативно определени срокове“, посочи тя.

„За да се стигне до решение всяка една от страните трябва да направи своя анализ и оценка, за да може да има успех и нещата да бъдат благоприятни за всички“, коментира Теменужка Петкова.

„Всеки ден текат лихви в размер на 167 хил. евро на ден, така че ние сме хората, които искаме да бързаме и максимално бързо да решим този въпрос. Не е лесно, това са проблеми, които са трупани назад във времето“, обясни тя.

„Има индикации за инвеститорски интерес, но към този момент не мога да коментирам нищо повече по тази тема“, посочи енергийният министър и допълни, че се водят разговори и има индикации за интерес, но всичко трябва да бъде много добре анализирано и оценено.

„Когато става дума за продажбата на проекта чрез приватизация не бива да остават съмнения, че това е вариант, в който държавата абдикира. Държавата ще присъства чрез нейните регулаторни органи, чрез Агенцията за ядрено регулиране, чрез изискванията в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Държавата ще бъде на своето място“, поясни енергийният министър. „Каквото и решение да се вземе то ще бъде взето с консенсус от всички. Ще искаме подкрепата от всички политически партии, защото това е въпрос, който касае бъдещето на България и бъдещи поколения“, подчерта Теменужка Петкова.