Под границата от 30 долара за барел се сринаха цените на  петрола. Експерти предупреждават, че пазарите на черното злато са дестабилизирани. За намаляване на цените призова вчера и премиерът Бойко Борисов. Светослав Бенчев от Българската асоциация на петролни и газови продукти коментира пред Радио Пловдив,  че е естествено и логично след  намалените цени на горивата да паднат и цените на останалите стоки.

Преминахме много психологически фактори през последните месеци, каза Бенчев като обясни, че причините са сривът на китайската иконимика, липсата на  разбирателство между страните от ОПЕК, което доведе до сериозно предлагане на пазара и срив на цените на петрола. Конфликтът между Саудитска Арабия и Иран също добавя неяснота, а отделно предстои Техеран да излезе на пазара, каза още Бенчев. 

По думите му, Русия също влияе на цените на петрола, но и нейната икономика е повлияна от ниските  цени. В САЩ пък нещата на петролните пазари също са замрели, особено в шистовите залежи, дори компаниите които правят конвенционален добив преосмислят инвестициите си, каза Бенчев. Според него  страните от Залива разчитат на растеж на европейската икономика. Аз съм оптимист, че това ще се случи. Не съм оптимист за китайската икономика, прогнозира бизнесменът. Според него, сигурното е , че цените няма да минат повече от 40 долара за барел.

У нас ниската цена на петрола води до дефлация, което не е полезно за икономиката ни, но друга страна ниските цени трябва да стимулират потреблението и ще  раздвижат икономиката, смятат в Асоциацията, но отказват да коментират цените на отделните играчи на пазара на петролни продукти.

При цена на петрола 30 долара, цените трябва да са по- ниски, смята друг участник на пазара Христо Димов. Да кажат отговорните институции, те знаят за какво става дума, каза той. Според него има четири – пет корпорации, които правят каквото си поискат, но няма да намалят цените. Няма институция в България която да се занимава с тази работа, това е непоправия, категоричен е браншовикът. Липсват и граждански сдружения, които да се занимават с това.

Според Марешки неговите цени не се дължат на бизнес – трик.