Представители на рибарски сдружения скочиха на Атанас Русев от сдружение "Да запазим плажа Корал" по време на среща за умрелите делфините, която се проведе в Бургас днес. Както 24 часа по-рано писа, представители на медиите не бяха допуснати в залата, а от пиар отдела на земеделското министерство обясниха, че такива са разпорежданията. Срещата се състоя в сградата на регионалната инспекция по рибарство и аквакултури. Напрежението е ескалирало когато Атанас Русев е заявил, че изобщо не е обвинявал рибарите за смъртта на делфините.
"Някои не издържаха и скочиха, хванаха го за яката, защото Русев изрече откровени лъжи", разказа пред 24 часа участник в срещата.
Рибари веднага показали запис от срещата на Русев с премиера Бойко Борисов на 21 юли, на която се дискутира темата за вината на рибарите и евентуална забрана за улов на определени места, свързани с популацията на делфините. На нея присъствали и хора от "Зелени Балкани".
"Министерството си изми ръцете с мен, аз не съм обвинявал нашите рибари. На срещата с Борисов заявихме, че основна прчина за смъртта на делфините са бракониери от Турция, Румъния и Украйна, които ловят калкан с модерни и бързи лодки", обясни пред 24 часа Русев. Той сподели още, че е безкрайно разочарован от нивото на институциите, участвали в срещата. "От тук нататък ще поддържам връзка по темата само с г-н ремиера", отсече Русев. Присъствалите на срещата в ИАРА Бургас днес излязоха с отворено писмо до преимиера Бойко Борисов и министрите на земеделието и околната среда, в което се настоява да не се допускат изказвания на еколози, които всяват разкол в обществото и заблуждават правителството.
В откритото писмо участниците в срещата, инициирана от земеделското министерство, категорично се противопоставят да се вменява вина на рибарите за смъртта на делфините.
Необходимо е да се изследват всички възможни причини и то с научни методи, се казва още в отвореното писмо.