Насърчавани от тълпата, проруски бунтовници - с военни дрехи и оръжие в ръце, се обучават "да отблъскват" международна мисия за разделяне на воюващите страни, каквато Киев би желал да издейства, но едва ли е възможна, което беше признак за непрекъснатата мобилизация в размирните зони от Източна Украйна.

Сцената се разигра тази седмица в Шахтарск, разположен в сепаратистката Донецка област, пише в свой анализ Франс прес.

Хората се струпаха да гледат симулационно учение, организирано от сепаратистите. На силите им бе поставена задача да спрат бронирана кола на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да не навлезе в улиците на Донецк, крепост на бунта в Източна Украйна.

Стотината мъже с камуфлажни униформи хвърлят каските си по един бронетранспортьор, после се строяват, образувайки стена от железни щитове - колата не може да мине и тълпата аплодира бойците. Други бунтовници се опитват после да обръщат автомобили, за да покажат как трябва да се обездвижи танк, ако влезе в града.

"Ще отблъснем украинската хунта и въоръжената мисия чак до границите на Донецката народна република", изкрещява Кирил, 18-годишен сепаратист. Застанал до него човек е вдигнал плакат с надпис "Не на въоръжената мисия".

Над хиляда мирни жители, участници в друго симулационно учение, се упражняват "да отблъскват" войски, имитиращи сили на ОССЕ. Хвърляйки бутилки с вода и миньорски каски, хората от бунтовния Изток успяват да отблъснат, после и да завземат бронетранспортьор, който също изобразява кола на ОССЕ, но всъщност е на сепаратистите.

От своя страна Киев настоява за въоръжена мисия, но идеята за въоръжаване на 580-те наблюдатели на ОССЕ в Източна Украйна буди гняв у проруските сепаратисти. Организацията, присъстваща в Източна Украйна от началото на конфликта през април 2014 г., чийто мандат бе подновен до края на март 2017 г., направи опит да внесе спокойствие, като напомни наскоро, че няма неин наблюдател, видян с оръжие.

"Хората имат право да изразяват мненията си", се задоволи да заяви пред АФП пресслужбата на ОССЕ, помолена да коментира симулационните учения на бунтовниците. За да бъде въоръжена мисията на ОССЕ, е необходимо предварителното съгласие на 57-те страни членки, припомни пресцентърът. И най-вече съгласието на Русия - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че приема наблюдателите да носят пистолети за самозащита, но нищо повече.

Според Украйна въоръжаването на тази мисия би спомогнало да бъде контролирана по-добре руско-украинската граница, за да не проникват руски оръжия в сепаратистките републики около Донецк и Луганск. Обичайно поддържащи Киев, западните страни демонстративно изразяват резерви. Наблюдателска мисия на ОССЕ не е била въоръжавана никога досега.

Освен симулационните учения бунтовническите власти организираха и демонстрации, за да покажат, че се противопоставят срещу въоръжена мисия на ОССЕ. Над 5000 души се събраха през юни в центъра на Донецк.

Денис Пушилин от ръководството на самопровъзгласената Донецка народна република заяви на митинга, че да бъдат въоръжени наблюдателите "ще означава пълен провал на мирните споразумения от Минск", подписани през февруари 2015 г.

Минските споразумения, целящи да бъде сложен край на конфликта, отнел вече живота на над 9500 души, осигуриха възможност за примирие, редовно нарушавано обаче от смъртоносни сблъсъци между сепаратисти и сили на Киев.

(БТА)