Редовните самостоятелни прегледи у дома може да помогнат за идентифициране и предотвратяване на много опасни заболявания. 70% от случаите на рак на гърдата се откриват от самите пациенти в резултат на самостоятелно изследване в домашни условия. Въпреки това, ако почти всяка жена знае как да прегледа гърдите си, много малко от хората знаят как да проверяват състоянието на очите, езика и кожата. В тази статия ще ви споделим особеностите на няколко телесни сигнала, на които трябва да обърнете внимание, за да сте здрави.

Промяна на теглото

Драстичната загуба на тегло невинаги е нещо, за което да се радваме. Точно като допълнителни 5-10 кг невинаги са резултат от късната вечеря. Причините за внезапни промени в теглото може да бъдат различни:

- Нарушенията на щитовидната жлеза може да доведат до твърде много или недостатъчно нива на хормони, което може да доведе до драстични промени в теглото. Посетете ендокринолог, за да тествате състоянието на щитовидната жлеза.

- Друга причина може да бъде недостатъчното количество сън. Тъй като тялото възприема недостига на сън като стрес, то започва да съхранява мазнини. Ето защо е важно да спите не по-малко от 8 часа на нощ.

- Колебанието на теглото може да се дължи и на хормонален дисбаланс, който е особено забележим преди началото на менструалния цикъл. В този случай е препоръчително да посетите гинеколог и да проверите нивата на хормоните.

Отоци

Ако забележите покачването на тегло и подуване на краката, глезените и пръстите в края на деня, може да имате отоци. Причините за едема може да бъдат различни:

- Подуто лице и подпухнали очи сутрин може да сигнализират за проблеми с бъбреците.

- Втората причина за оток може да бъде високото кръвно налягане и проблеми със сърцето. Посетете кардиолог, за да проверите сърцето си.

- Ако забележите изпъкнали вени по краката си, вероятно е отокът ви е свързан с разширени вени. В този случай ви препоръчваме да посетите съдов хирург, за да проверите състоянието на вените си.

Синини по тялото

Ако се появяват синини по тялото ви доста често без никакви причини за това, то това е знак, че нещо в организма не работи правилно. Те може да се появят заради недостиг на витамин или свързани с кръвта заболявания.

- Липсата на витамин С може да доведе до проблеми с метаболизма, което да причини появата на синини. В този случай лекарите препоръчват разнообразяване на храненето и включване на продукти, съдържащи витамин С.

- Васкулитът може да бъде друга причина за синините. Това заболяване причинява възпаление на стените на съдовете и в крайна сметка тяхното унищожаване. Посетете съдов хирург и си направете пълна кръвна картина.

- Намаленото производство на тромбоцити (клетките, отговорни за съсирването на кръвта) и бързото им разпадане може да доведе до поява на синини. Това заболяване се нарича тромбоцитопения. В този случай препоръчваме да потърсите лекар възможно най-скоро.

Състоянието на езика

Цветът на езика може да покаже наличието на различни заболявания. Понякога върху него може да има тънък или дебел бял слой. Ако е тънък и нямате проблеми с вътрешните органи, няма какво да се тревожи, защото при здравите хора понякога имат побелял език. Ако обаче плаката е дебела, тогава трябва да се обърнете към лекар.

- Белият слой означава, че има проблеми с храносмилането. Ако езикът ви е винаги бял и често имате стомашни болки, трябва да се свържете с гастроентеролог възможно най-скоро.

- Проблемите с черния дроб или жлъчния мехур може да оцветят езика в жълто и да го покрият с много дебел слой. Освен това в устата може да се появи горчив вкус.

- Когато има хронични заболявания на червата или когато тялото е дехидратирано, се появява сивкаво-жълтеникав слой върху езика. Отново трябва незабавно да посетите гастроентеролог.

Склерите на очите

Цветът на „бялото“ на очите може да каже много за здравето. Нормалният му цвят е бял, а жълтият или червеният са признаци на патология. Ето какво може да означават тези промени в цвета:

- Бялото на очите пожълтява, ако черният дроб е повреден.

- Червеният или жълт цвят говори за инфекциозни или специфични очни заболявания.

- Бялото на очите може да стане червено или жълто, след продължителен престой пред компютъра или след интензивна физическа тренировка. В този случай гимнастиката за очите може да бъде от голяма полза.

Нокти

Промените в цвета на ноктите и в тяхното състояние може да бъдат причина за безпокойство. Обикновено ноктите са гладки, равномерни, леко изпъкнали и имат еднакъв цвят. Ако забележите, че ноктите ви са деформирани или са се променили на цвят, това може да се дължи на няколко причини:

- Ако върху ноктите започнат да се появяват жълти, кафяви или черни петна и ивици, това е сигнал за гъбична инфекция, известна също като онихомикоза. Важно е да посетите дерматолог - той ще открие вида на гъбичките и ще предпише правилното лечение.

- Имайте предвид, че недостигът на витамини D, B1, калций и желязо може да деформира ноктите.

- Белите петна по ноктите, чупенето и малките вдлъбнатини може да са признак на ревматизъм.

Венци

Ако венците изведнъж станат червени или подути, това е тревожен сигнал. Това може да е признак на различни заболявания в устната кухина.

- Гингивитът е заболяване, когато лигавицата е възпалена около определен зъб. Това води до кървене на венците и може да изпитате болезнени реакции към студена и гореща храна.

- Пародонтитът е друго заболяване на венците, при което тъканта се отделя от зъба и оставя джоб, където остатъците от храна може да попаднат.

- Периодонтално заболяване причинява бавно разпадане на венците. Корените на зъбите се разкриват и остават незащитени, докато разстоянието между зъбите се увеличават.