Младежът с шлифера от центъра на Брюксел, който изправи на нокти спецчастите в сряда, се оказа езиков проблем и „неправилна оценка на ситуацията”, съобщиха властите в белгийската столица.
 
След петчасова операция, в която бяха привлечени части на всички антитерористични служби и бяха използвани роботи за обезвреждане на експлозиви, се оказа, че младият мъж, носещ палто в 34-градусовата жега, е докторант, изследващ радиацията от мобилните телефони.
 
Той бил иранец и не знаел нито френски, нито фламандски – два от официалните езици в Белгия, поради което не могъл да установи контакт с полицаите. Мъжът, който правел докторат в Университета в Гент по радиофизика, владеел английски, съобщи полицията, без да уточнява дали полицаите са опитали да се свържат с него на този език.

Докторантът бил много изплашен, когато сцецчастите опразнили района между основната туристическа забележителност на Брюксел – „Гран плас” и главната търговска улица „Ньоф” и насочили автоматите си към него. Той си глътнал езика, когато те му изпратили роботите, проверяващи за експлозиви и не отговарял на въпросите им. Затова обезвреждането му отнело повече от 5 часа, съобщиха властите.
 
Той наистина носел дълъг шлифер, от който се подавали жици, взети от полицията за бомба. Палтото обаче му служело да носи батериите на апарата, с който проверявал силата на радиовълните, излъчвани от портативни устройства. Физикът готвел сравнително изследване върху интензивността на излъчванията от мобилни телефони в селските и в градските региони и правел замервания в центъра на Брюксел за дисертацията си.
 
Според говорител на Университета в Гент докторантът използвал прототип на уред, замерващ радиацията, който се нуждаел от захранване с големи батерии. Понеже нямало как да ги носи, той решил да си вземе палтото и да сложи батериите в джобовете си. Според университета ставало дума за „огромна недооценка на ситуацията” от страна на студента.
 
Белгия е в предпоследното, най-високо ниво на терористична заплаха от ноември насам и властите взеха допълнителни мерки за сигурност, за да избегнат кръвопролития на националния празник, отбелязан вчера.
 
Полицейските части сега обмислят дали да изпратят сметката за 5-часовата масирана операция на иранеца, задето не се е съобразил с обстановката на място. Той е разпитан и освободен.
 
Вчера спецчастите проснаха на пасажа четирима пътници на такси заедно с шофьора им в Брюксел, след като бдителни граждани забелязали устройство, привързано към предната броня на таксито. Оказа се телевизионно шоу, което искало да снима гледна точка от улицата и вързало любителска камера до предния номер на колата заедно със зарядното ѝ. Те обаче не предупредили полицията, както ги задължава закона, поради което на мястото били изпратени полицията и военните да ги обезвредят. Петимата са освободени след разпит.