Жители на пловдивското село Труд излизат на протестно шествие утре от 18,00 часа. Недоволството им е свързано с  дейността на Централата за производство на топло и електроенергия от биомаса, която вреди на населението на селото. Те смятат на предприемат крайни мерки и да блокират Карловско шосе утре от 18.00 часа, а с тях ще бъдат както кметът на село Труд, така и кметът на община Марица.

"Имаме уверението на кмета на общ. Марица и общинските съветници към общ. Марица, че на 20.10 от 18:00 те ще бъдат редом до населението на с. Труд!", се казва в отворено писмо.

 

В отворено писмо до медиите хората от селото заявяват:

Поради това, че сме многократно лъгани, че дейността на централата ще се извършва без шум и миризми (вкл. серен диоксид и азотен окис), което за съжаление не се случва, населението няма да спре да протестира до постигане на крайната цел – ЗАКРИВАНЕ или ПРЕМЕСТВАНЕ на  централата далеч от село Труд!

Планират се редица граждански шествия, за първото от които Ви информираме с това отворено писмо, а за предстоящото институциите сме информирали още на 07.10.2016 г. Ние считаме, че мястото на подобни инсталации не е в задните дворове на хората, защото те НЕ СА безвредни за здравето (базирано на не една лекарска констатация), излъчват неприятни миризми и НЕ са безшумни, както се твърди. За пореден път заявяваме, че всички тези фактори пречат и сериозно увреждат качеството на живот в селото.

С многократното отлагане на протеста и активна коренспонденция с държавните регулатори, населението на село Труд даде възможност на държавата да реши проблема, който датира от края на 2014г., а първите официални уведомления и жалби към институциите са от май 2015 г. В края на месец септември Инициативният комитет внесе в Областна администрация –  Пловдив ГРАЖДАНСКИ ИСК ЗА ЗАКРИВАНЕ на дейността на централата, съдържащ 1000 подписа и всички реквизити, указани в чл. 49 от ЗПУГДВМС. Очевидно е, че средствата, методиката и измервателните уреди, които използва държавата, са безсилни срещу тази „златна“ инвестиция.
Оказва се че МОСВ, РИОСВ и Общината работят само с уведомителни документи (които в
случая според тях са изрядни и законово издържани), които нито могат, нито ще ни върнат
здравето, чистия въздух и спокойния живот.

Напомняме, че човешкия живот не е лист хартия и в село Труд не живее папка с документи, а хора, които отглеждат своите деца и са избрали да живеят тук, в България, а не другаде! Същите сме превърнати в заложници на частни олигархични интереси!

Желаем да получим ясни отговори на следните въпроси от:
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ
МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ОМБУДСМАНА НА РБ
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ – гр. ПЛОВДИВ
КМЕТА НА ОБЩИНА МАРИЦА
ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – гр. ПЛОВДИВ

- Защо спорни за развитието на населеното място инвестиционни проекти с негативно влияние върху околната среда и здравето на жителите, получават протекция от държавните институции, въпреки ясната представа за необратимите последствия за населението и околната среда в региона, от които сме вече потърпевши?

- Защо държавата в лицето на институциите не предприема нужните действия, с които да опази основни Конституционни права на гражданите на РБ (ГЛАВА ДВЕ от КОНСТИТУЦИЯТА на РБ, чл.52 (3) и чл.55)?

- Защо народните представители, съществуващи в името и в услуга на обществото (ГЛАВА ТРИ от КОНСТИТУЦИЯТА на РБ, чл. 67), вместо да представляват и отстояват интересите на народа, позволяват съществуване на индустрия от този тип в непосредствена близост до домовете на хората?

Ние няма да спрем да търсим отговор на всички тези въпроси и смятаме, че техните отговори се крият във високите ешелони на властта – премиер и министри. Мълчанието, като форма на отговор, превръща всички отговорни държавни и местни органи в съпричинители на така или иначе вече влошените условия на живот, на най-голямото село в Пловдивска област. Търсим конкретни, ясни и обосновани отговори и няма да престанем, докато не ги получим! Щом местната власт е безпомощна, надяваме се висшестоящите институции да не са!

Уважаеми медии, заповядайте да отразите нашият протест! Нека имаме правото и трибуната, за да се преборим и да си върнем чистотата на въздуха и спокойствието в домовете!

Очевидно е, че чистият въздух, започва да се превръща в актуална тема, предвид ситуацията и в
множество други области на РБ , с което и ние сме солидарни. Очевидно е, че някъде концепцията е сгрешена и е време власт имащите да разберат, че хората и вредната за здравето индустрия не може и не бива да съжителстват в такива малки отстояния.

Имаме уверението на кмета на общ. Марица и общинските съветници към общ. Марица, че
на 20.10 от 18:00 те ще бъдат редом до населението на с. Труд!

С уважение:
Инициативен Комитет с. Труд