Луната е изкуствено земно съоръжение. Направена от извънземни, а американците бяха изритани оттам. Но съгласете се, вие сте сътворили една такава база и някакви олигофрени като нас идват и ви думкат ядрени бомби. Това каза уфологът проф. Стамен Стаменов пред камерата на Нова телевизия. През последните дни в интернет се завъртя съмнително видео, в което се твърди, че кацането на Луната през 1969 година е умело режисирано в студията на Холивуд. Говори се за голяма измама, в която основен герой е покойният режисьор Стенли Кубрик, който лично бил заснел това.

Филмът, в който режисьорът Стенли Кубрик признава за голямата измама, е също толкова съмнителен, колкото и детайлите около самата измама. Най-странното е, че излиза наяве сега – 15 години след смъртта на Кубрик.

„Участвах в една голяма измама, заедно с НАСА и правителството на Съединените щати. Кацането на Луната е фалшиво“, твърди режисьорът.

За времето от 1969 до 1972 година 12 души са стъпили на Луната.

„Те бяха на Луната. Това ви го заявявам не със 100, а с 1000% сигурност. Луната е изкуствено земно съоръжение, американците бяха изритани от там. , каза Стамен Стаменов.

Първият човешки крак там е този на Нийл Армстронг. Около неговата мисия „Аполо“ се въртят и най-много космически конспиративни теории.

С днешните компютърни технологии всичко е възможно. Просто се застава на така наречения грийнбокс и компютърът ни "отвежда" на Луната. Може да добавим и ефект със скафандър и космически кораб.

"С годините кинотриковете стават все по-мащабни и реалистични. Днес е толкова лесно да пресъздадем кацане на Луната, че май сме забравили как се прави в действителност. През '69-а година обаче е било обратното", коментира режисьорът Стивън Колинс.

Тогава светът е имал технологиите да стъпи на Луната, но не и да пресъздаде това чрез киното. Затова другата теза звучи далеч по-вероятна. Армстронг е отишъл до Луната, но много други мисии след това са се провалили. И за да се оправдаят инвестираните милиарди, НАСА е прибегнала до киното. Уфологът професор Стаменов подкрепя тази теория и посочва аргументите.

„Знамето се вее. Цялото небе е тъмно. Няма и една една звезда. Това е потресаващо", изтъква уфологът.

Че е имало кацане на Луната, и то неведнъж, е убеден и Никола Петров, астроном в НАО "Рожен".

"След завръщането на астронавтите на Земята, са донесени повече от 480 килограма проби. Едва ли има астроном по света, дори и аз самият смятам, че със сигурност има кадри, които са получени не във времето, когато американците са били на повърхността на Луната, а може би наистина са монтаж. Но това е било само за да се засили ефектът на предизвикателството от кацането на повърхността на Луната", коментира той.

Вероятно никога няма да разберем дали НАСА е „украсила“ това предизвикателство. Според уфолозите, космическите агенции имат честа практика да крият много неща. А дори и думите на предполагаемия образ на Стенли Кубрик да не са автентични, мистерията остава.
„Луната е изкуствено извънземно съоръжение. Американците бяха изритани оттам. Ако сте направили такава база като Луната и някакви олигофрени отиват да ви думкат ядрени бомби, щяхте да ги изгоните“, добавя Стамен Стаменов.

Астрофизикът д-р Владимир Божилов пък заяви в „Здравей, България“, че на Луната няма вятър. „Когато забивате нещо в свят без атмосфера, вие влагате енергия, която няма къде да изчезне. Затова се вее флагът“, обясни Божилов. Според него, човекът на видеото не е Кубрик.

„По-важното нещо обаче е, че човечеството е кацало на Луната. Дори руснаците не го оспориха - нито тогава, нито сега. Ако можеха, щяха да направят това“, каза още астрофизикът.