Синтетичната бактерия "Синтия", която е създадена да се бори с петролния разлив в Мексиканския залив, започна да атакува хората и животните. Според портала "Руската пролет", опасният организъм вече е на път към Европа, пише petel.bg. След експлозията на петролна платформа на 20 Април 2010 в Мексиканския залив, черното петно заема площ от около 100 хиляди квадратни километра. Тогава топлинната компания е изплатила 27 милиарда долара на рибари и фирми, които са претърпели значителни загуби в резултат на екологичната катастрофа.
 
Тогава в лаборатория е била създадена така наречената "минимална бактериален геном", която не съдържа естествена ДНК.В началото "Синтия" благополучно е изяждала нефтеното петно,   но след това мутирала и започнала да поразява живите организми. Изведнъж в Арканзас загинали внезапно хиляди птици, а след известно време в Северна Луизиана се появили над 100 хиляди умрели риби. 
 
Служители на компанията, участвали в преодоляването на аварията, също търсели помощ по болниците. Според британско издание са заболели 97 човека, а 27 са починали по-късно. 

Бактерията заразява по два начина - чрез рана и драскотина или от ядене на сурови морски дарове. 
 
След като бактерията попадне в тялото, тя се настанява между мускулите и кожата и развива токсин, който унищожава тъканта. 
Жител на Тексас, който само е потопил краката си в заразената вода, е бил на косъм от ампутация на крайниците. Първите признаци на заболяването са обрив, мехури, гадене и диария.  Смъртта може да настъпи само два дни след попадане на бактерията в организма.